Спасени са близо 70 заложници, попаднали в плен на "Ислямска държава"

9114
Спасени са близо 70 заложници, попаднали в плен на "Ислямска държава"

Американо-иракски сили за сигурност спасиха близо 70 заложници, държани от „Ислямска държава“ в Ирак, след като са получили информация за техните предстоящи екзекуции, съобщиха от Пентагона.

По време на операцията обаче е загинал един американски войник – първият смъртен случай след началото на американската операция срещу групировката миналата година, посочва Би Би Си. Той е загинал при открилата се престрелка с ислямистите.

Ирак нанесе първи въздушни удари на „Ислямска държава”

Ирак нанесе въздушни удари върху цели на „Ислямска държава”. При атаките е използвана разузнавателна информация от център з...

Операцията, провела се рано днес, е била насочена срещу контролиран от джихадистите затвор край град Хавиджа в Северен Ирак. Той се намира в населения предимно с кюрди провинция Киркук в страната, посочва БГНЕС.

При акцията са заловени петима терористи, а редица други са убити. САЩ взеха участие в операцията след молба на местните кюрдски власти, съобщиха от Вашингтон.

„Тази операция беше умишлено планирана и предприета след получаването на информация, че заложниците са изправени пред непосредствена масова екзекуция“, каза говорителят на Пентагона Питър Куук.

Коалицията срещу „Ислямска държава“, водена от САЩ, извършва почти ежедневни нападения срещу позиции на групировката в Ирак и Сирия от повече от година насам.

Давутоглу: "Ислямска държава" е основният заподозрян за атентата в Анкара

Джихадистката група „Ислямска държава“ е основният заподозрян за атентата, който в събота отне живота на 97 души в Анкара, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com