СС на ООН продължи мониторинга над Голанските възвишения

15407
СС на ООН продължи мониторинга над Голанските възвишения
Снимка: Getty Images / Guliver

Съветът за сигурност на ООН продължи мандата на мониторинговата мисия на Голанските възвишения до края на годината, предаде БГНЕС.

В добавка, СС на ООН поиска от властите на Сирия и Израел прекратяване на военните операция в района на Голанските възвишения. "Текущите бойни действия между Сирия и Израел могат да провокират ескалация на напрежението в региона и да създадат заплаха за живота както на цивилното население, така и на служители на ООН", се казва в приетата резолюция.

СС на ООН осъди и използването от двете враждуващи страни на взривни вещества и тежко въоръжение. Повод за това стана авиоударът от страна на армията на Израел по сирийски военни обекти в района на Голанските възвишения. Атаката бе отговор на взривяването на цивилен автомобил на границата със Сирия, в резултат на което загина един израелски тинейджър, а още трима души бяха ранени.

До 1967 г. Голанските възвишения са сирийска територия, след което са окупирани от Израел. През декември 1981 г. израелският парламент прие закон, налагащ израелска юрисдикция на Голанското плато. Общото събрание на ООН нееднократно назовава анексията незаконна и призовава Израел да върне Голанските възвишения на Сирия, като последната резолюция е от 1 декември 2006 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com