СС на ООН счете изстрелването на ракета от Северна Корея за сериозна опасност

2151
СС на ООН счете изстрелването на ракета от Северна Корея за сериозна опасност

Съветът за сигурност на ООН „строго осъди изстрелването” на ракета от Северна Корея, извършено в неделя. Декларацията по този повод бе приета с единодушие след консултации при закрити врата. Съветът се ангажира „бързо да приеме нова резолюция” за да утежни санкциите срещу Пхенян в отговор на това изстрелване и на последния севернокорейски ядрен опит, извършен на 6 януари, предаде БГНЕС.

„Членовете на Съвета за сигурност ще приемат бързо нова резолюция на Съвета, налагаща забележими мерки в отговор на тези опасни и тежки нарушения” на резолюциите на ООН.

Иран е тествал балистична ракета в нарушение на две резолюции на ООН

Иран е провел тест на балистична ракета със среден обсег в нарушение на две резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Това са съобщили п...

Декларацията потвърждава, че изстрелването, представено от Пхенян като изстрелване на спътник, „използва технологиите на балистичните ракети” и което така „допринася за развитието на системи с възможност за използване на атомно оръжие”, т.е. на междуконтинентални ракети с ядрени бойни глави, способни да достигнат САЩ. „Ясно е, че става дума за заплаха за международния мир и сигурност”, се казва още в текста.

Преговорите между Вашингтон и Пекин за резолюция, която да утежни санкциите, вече наложени на Северна Корея, тъпчат на място заради въздържанието на Китай, основен съюзник на Пхенян, според дипломати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com