Светът осъди севернокорейското изпитание на водородна бомба

5116
Светът осъди севернокорейското изпитание на водородна бомба

САЩ и Южна Корея строго осъдиха тестовото взривяване на водородна бомба от КНДР, докато Китай евакуира жителите по границата си с полуострова. Свикано е и извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

По-рано тази сутрин сеизмична активност около севернокорейски ядрен полигон показа, че комунистическата страна е провела нови изпитания. По-късно държавните медии в откъснатата държава оповестиха първия успешен тест на водородна бомба.

КНДР може да разполага с водородна бомба

КНДР може да разполага със собствена водородна бомба. За наличието на такова въоръжение споменава лидерът на страната Ким Чен Ун, цитир...

Четвъртият ядрен тест от страна на Северна Корея е нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, въпреки ясните предупреждения на международната общност, се казва в официалната позиция на южнокорейското правителство. Съседите ще поискат нови санкции от ООН за Северна Корея, заради ядрените тестове.

Президентът Парк Гън Хе свика извънредно заседание на Националния съвет за сигурност.

Тестът е заплаха за бъдещето и сериозно предизвикателство пред международните мир и стабилност, заяви Гън Хе преди заседанието, цитирана от АФП. Японският премиер Шиндзо Абе от своя страна определи тестовете като "заплаха за нацията"

По първоначална информация на южнокорейското разузнаване е възможно проведените тестове да не са с водородна бомба.

Учат млади севернокорейци да летят безмоторно

В столицата на КНДР създадоха първият в страната аероклуб за подготовка на пилоти на планери. Показно изпълнение за местните любители н...

От Пентагона също не могат да потвърдят това, но САЩ осъди тестовото взривяване. Америка ще отговори подобаващо на всички провокации и нарушения на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, заяви говорителят по националната сигурност в Белия дом Нед Прайс.

САЩ и Япония незабавно свикаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. То ще се проведе при затворени врати и в него ще участват 5-те постоянни членки САЩ, Китай, Франция, Великобритания и Русия, както и 10-те ротационни членки в момента.

Едновременно с това Китай съобщи за евакуации на жители в провинциите по границата със Северна Корея след усетените трусове от ядрените тестове, съобщи Китайската централна телевизия. Магнитудът на повърхностното земетресение се изчислява между 4,9 и 5,1 по Рихтер.

Китай е най-близкият съюзник на КНДР, но дори Пекин е призовавал многократно за спокойствие на Корейския полуостров.

Министърът на отбраната на КНДР е бил екзекутиран

Южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от АФП, съобщи, че в Северна Корея е бил екзекутиран министър на отбраната, посочен като Хьон Ю...

Миналия месец диктаторът Ким Чен Ун съобщи, че Пхенян успешно е разработил водородна бомба, но твърдението му беше оспорено от международни експерти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com