СЗО се задейства в Турция и Сирия, още 3 европейски страни обещаха помощ

2195
СЗО се задейства в Турция и Сирия, още 3 европейски страни обещаха помощ
Снимка: Getty images

Световната здравна организация е активирала мрежата си от спешни медицински екипи в Турция и Сирия, за да помогне на засегнатите от двете фатални земетресения от над 7 по Рихтер, станали днес.

Това съобщи генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус в Twitter. По думите му - екипите ще осигурят "основни здравни грижи за ранените и най-уязвимите, засегнати от земетресението".

Фон дер Лайен: Вече е на път помощта на Европа към Турция и Сирия

"Подкрепата на Европа вече е на път и ние сме готови да продължим да помагаме по всякакъв начин", написа председателят на Европейската ...

Трусът край Газиантеп от 7,8 по Рихтер прекъсна електрозахранването и интернет свързаността в Южна Турция, което може да повлияе на "способността на населението да търси помощ", според глобалния интернет монитор NetBlocks.

Припомняме, че броят на жертвите вследствие на мощното земетресение, което разтърси Югоизточна Турция и Сирия, продължава да расте. Трусът с магнитуд 7,8 по Рихтер от ранните часове на понеделник е отнел живота на 1014 души в Турция, а в Сирия са загинали 812 души, предадоха местните медии. Така жертвите са общо повече от 1800 и вероятно броят им ще продължава да се увеличава.

В обедните часове последва нов трус от около 7,5 по скалата на Рихтер в Централна Турция. 

Зеленски обеща помощ на "приятелския турски народ"

Украйна е готова да предостави необходимата помощ на "приятелския турски народ" след мощното земетресение от днес, което отне живота на...

Редица държави се задействаха да пратят спасителни екипи на Турция. ЕС обяви, че помощта вече пътува към южната ни съседка, а България също се включи с два "Спартана" - вижте каква е нашата помощ.

В понеделник Нидерландия ще изпрати 15 тона оборудване за търсене и спасяване в страната след смъртоносния инцидент.

"Очаква се в края на следобеда от Айндховен за Турция да отлети товарен самолет с 15 тона тежко спасително оборудване и други материали", съобщи на уебсайта си екипът за градско търсене и спасяване, цитиран от CNN. Все още не е известен часът на отпътуване на 65-те спасители и осемте кучета за търсене, заяви организацията.

Нидерландският външен министър Вопке Хукстра каза по-рано, че екипът за търсене и спасяване ще включва "полицейски и военен персонал, лица, оказващи първа помощ, и пожарникари".

Германската агенция за техническа помощ THW също се подготвя да изпрати помощ в региона. Според правителствения говорител Максимилиан Кал THW ще достави палатки, одеяла и генератори за аварийно захранване.

Защо и къде станаха земетресенията в Турция от близо 8 по Рихтер? (КАРТА и ВИДЕО)

След като рано в понеделник сутринта мощно земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер с епицентър Югоизточна Турция отне живота на хиля...

След разговор с турския посланик в Берлин Ахмет Башар Шен германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер е обещала да изпрати цялата необходима помощ, каза Кал. Турция е поискала да бъде изпратен европейски екип за гражданска защита.

Междувременно НАТО и ЕС са предложили да изпратят помощ след бедствието, според турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Чехия пък изпраща в Турция специализиран екип за търсене и спасяване от 68 души по молба на турската страна, съобщиха в понеделник от пожарната служба на Чешката република. Неѝн служител заяви, че екипът USAR (Urban Search and Rescue) е специализиран в търсенето и спасяването при земетресения и е напълно оборудван и обучен за операции, които включват намиране и изваждане на хора от развалини. В USAR има екипи с кучета за търсене и спасяване и медицински персонал.

Екипът се състои от експерти от два отделни отряда. Единият ще излети от Острава в понеделник следобед, а вторият екип ще тръгне от столицата Прага в ранната вечер.

ОЩЕ: В земетресението загина сестрата на сирийския премиер заедно с 11-те си деца и внуци (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com