Тайван отхвърли плана на Китай за "една държава, две системи"

3074
Тайван отхвърли плана на Китай за "една държава, две системи"
Снимка: iStock

Тайван отхвърля модела "една държава, две системи", предложен официално от Китай тази седмица. Това заяви в четвъртък Външното министерство на самоуправляващия се остров.

"Само народът на Тайван може да реши бъдещето на страната", заяви говорителката на ведомството Джоан У на пресконференция в столицата Тайпе. Китай използва посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван като "повод да създаде нова нормалност, за да сплаши тайванския народ", добави У.

Новата заплаха: Какво би станало, ако Китай превземе Тайван

Китай увеличава военния натиск срещу Тайван и демонстрира огромното си военно превъзходство, но ако се стигне до истинска война, възмож...

Пекин видя визитата на Пелоси като знак, че Вашингтон подкрепя независимостта на Тайван. Китайската комунистическа партия смята острова за своя територия и иска да го присъедини към континенталната част с модела „една държава, две системи“, какъвто е случаят с Хонконг.

В сряда Информационното бюро на Държавния съвет на Китайската народна република публикува Бяла книга, озаглавена "Тайванският въпрос и обединението на Китай в новата ера". В Бялата книга се подчертава твърдението на Пекин, че Тайпе е част от китайската държава. "Ние сме един Китай и Тайван е част от Китай. Това е неоспорим факт, подкрепен от историята и закона. Тайван никога не е бил държава; статутът му на част от Китай е непроменим", се посочва в документа.

Пекин също така оттегли обещанието си да не изпраща войски или администратори на острова, след като си го върне. В двете предишни Бели книги за Тайван - през 1993 г. и 2000 г., Китай обеща, че "няма да изпраща войски или административен персонал, който да бъде базиран в Тайван" след постигане на обединение.

Защо Европа се нуждае от Тайван?

В условията на изостряне на напрежението в Източна Азия санкциите на Китай срещу Тайван трябва да напомнят на Европейския съюз кол...

Всичко това повтаря хонконгския модел, който е в сила от 1997 г., когато Хонконг бе върнат на Китай. От 2019 г. насам континентален Китай нанася удари по независимостта и демократичните права на гражданите на мегаполиса с население 7,5 млн. души.

Припомняме, че след визитата на Пелоси напрежението в района на Тайван ескалира и Китайската народноосвободителна армия (НОАК) започна мащабни военни учения с включено изстрелване на балистични ракети по посока Тайванския проток. Самолети и кораби нарушиха мислената граница, ракети паднаха дори в японски води, а вместо да приключи ученията в рамките на 4 дни, Китай ги направи "регулярни".

Тайван също започна свои военни учения в отговор на заплахата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com