Тайван провежда най-мащабното си военно учение, докато напрежението с Китай расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

3272
Тайван провежда най-мащабното си военно учение, докато напрежението с Китай расте (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Враждебен противник се опитва да завладее ключов воден път близо до тайванската столица. Атакувайки по море и въздух, нападателите се насочват към устието на река Тамсуи на северния бряг на острова - стратегически естуар, който осигурява директен достъп до центъра на Тайпе.

В отговор тайванските военни задействат изтребители и танкове на местната отбрана, а сухопътните войски детонират експлозиви, за да спрат напредването на вражеските сили.

Това не е реално нападение на Китай срещу самоуправляващата се островна демокрация. Сцените са част от едноседмичните учения "Хан Куан", които се провеждат в Тайван и островите около него от 24 до 29 юли. Ежегодното събитие се провежда от 1984 г. насам и в него участват всички видове въоръжени сили на Тайван - включително резервистите - с цел повишаване на общия отбранителен капацитет. Всяка година се тества бойната готовност в случай на нападение от Народната освободителна армия на Китай.

ОЩЕ: Ще удържи ли Тайван атака от Китай: 4 възможни сценария

За да няма нова война: Байдън ще се мъчи да тушира напрежението с Китай заради Тайван

Президентът на САЩ Джо Байдън планира да разговаря с китайския си колега Си Дзинпин до края на месеца в момент на нарастващо напрежение...

Тази година ученията придобиха ощепо-голямо значение на фона на нарастващите опасения относно намеренията на Китай спрямо Тайван. Управляващата комунистическа партия в Пекин обявява отцепилия се остров за свой. Страховете се изостриха след нахлуването на Русия в Украйна. Пекин не изключва възможността да използва сила, за да поеме контрола над Тайван, и оказва все по-голям военен натиск върху острова, като изпраща самолети в самопровъзгласената му зона за идентификация на въздушната отбрана.

Пекин реагира остро и на съобщенията, че председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси обмисля пътуване до Тайпе, като предупреди, че китайските военни ще "защитават решително националния суверенитет", ако се сблъскат с "външни сили", насърчаващи тайванската независимост.

Снимка: Getty Images

"Китай настоява САЩ да предприемат конкретни действия, за да изпълнят ангажимента си да не подкрепят "независимостта на Тайван" и да не организират посещението на Пелоси", заяви във вторник говорителят на китайското Министерство на отбраната Тан Кефей. "Ако САЩ настояват да поемат собствения си курс, китайската армия никога няма да остане безучастна и определено ще предприеме решителни действия, за да попречи на намесата на външни сили и на плановете на сепаратистите за "независимост на Тайван", и решително ще защити националния суверенитет и териториалната цялост", добави Тан.

Шефът на ЦРУ: Със ставащото в Украйна въпросът за Китай е не дали, а кога да нахлуе в Тайван

Китай извлича поуки от войната на Русия в Украйна що се отнася до перспективата за използване на сила срещу Тайван. Това заяви  ръ...

"Хан Куан" са най-големите годишни учения с бойна стрелба от този тип, които се провеждат всяка година на острова с 24 милиона души население. Във вторник, докато тайванският президент Цай Инуън наблюдаваше отблизо, военните в Тайван симулираха нападение срещу военноморската база Суао - голямо военно пристанище в североизточната част на острова. Силите на страната играеха ролята и на агресор, и на защитник.

В продължение на два часа изтребители "Мираж 2000" и F-16 се задействаха в прехващане на военни самолети, нахлуващи от изток. Хеликоптери си играеха на котка и мишка с подводници, а разрушители с управляеми ракети стреляха с оръдия и торпеда по въображаемата армада, приближаваща се към брега, пише CNN.

Ученията демонстрират "способността и решимостта на нашите военни да защитават страната ни", заяви Цай пред войниците. В понеделник китайски боен и разузнавателен дрон е прелетял през японския проток Мияко, след което се е озовал във въздушното пространство край източния бряг на Тайван. Това става ясно според маршрута на полета, публикуван от японското Министерство на отбраната.

Ученията имат за цел също така да научат жителите как да реагират, ако Тайван бъде нападнат. В продължение на 30 минути в понеделник следобед движението в Тайпе беше спряно, а жителите се укриваха, тъй като в целия град прозвучаха сирени за въздушно нападение. Подобни учения се провеждат в цял Тайван до края на седмицата. Правителството в Тайпе заяви, че целта е хората да научат перфектно разположението на бомбоубежищата "в случай на война".

Новината за посещението на Нанси Пелоси в Тайван разгневи Пекин

Председателката на Камарата на представителите на Съединените щати Нанси Пелоси ще посети Тайван през август, съобщи Financial Times. Т...

Снимка: Getty Images

Миналата седмица директорът на ЦРУ Бил Бърнс заяви, че Китай внимателно изучава инвазията на Русия в Украйна, за да изчисли "как и кога" може да нахлуе в Тайван. "Не бих подценявал решимостта на президента Си Дзинпин да утвърди контрола на Китай", каза той.

Чанг Ян-тинг, който е бивш заместник-командир на Тайванските военновъздушни сили, заяви пред CNN, че Тайван трябва да се поучи от Украйна в борбата с по-големи нахлуващи сили и да ускори развитието на способностите си за асиметрична война. Вместо да се фокусира върху конвенционални оръжия като танкове, смята той, Тайпе трябва да разработи и закупи нови ракети с далечен обсег, които биха могли да поразяват военните съоръжения на Китай в случай на война.

"Тайван се различава от Украйна по това, че сме остров и сме гъсто населени, така че за жителите ще бъде трудно да се евакуират от страната, ако избухне война", казва Чанг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com