Талибаните държат под контрол ключов ГКПП на границата с Таджикистан

1878
 Талибаните държат под контрол ключов ГКПП на границата с Таджикистан
Снимка: Getty Images/Guliver

Талибаните продължават да контролират основния ГКПП за преминаване от Афганистан в Таджикистан, съобщиха местните власти в сряда, ден след като джихадистите завзеха жизненоважния транзитен център и бойци от правителствените сили избягаха в съседната държава.

През последните дни талибаните започнаха широкомащабна офанзива в големи части на северен Афганистан, установявайки контрол върху голям брой селски райони, докато американските и международните сили приключват изтеглянето си от страната, съобщи АФП.

Завладяването във вторник на граничния център Шир Хан Бандар - по ключовия търговски път към Централна Азия - дойде, когато талибаните обградиха близкия град Кундуз, предизвиквайки страхове, че столицата на провинцията е на път да падне.

"Имаме информации от местния персонал, че талибаните са конфискували всички стоки в пристанището и са унищожили офиса на митницата ", каза Масуд Вахдат, говорител на търговската и промишлената камара на Кундуз.

Говорител на талибаните отрече да са обирали съоръженията. „Работим за привеждане на пристанището в експлоатация отново“, заяви говорителят на талибаните Забиухула Муджахид.

Комитетът за национална сигурност на Таджикистан потвърди в понеделник, че над 100 бойци от афганистанската армия са преминали границата, бягайки от атаката на талибаните. „Таджикските граничари, водени от принципите на хуманизма и добросъседството, позволиха на афганистанските военни да влязат свободно на територията на Таджикистан“, заявиха от комитета и добавиха, че четирима афганистански войници са ранени, а един е бил убит.

Талибаните искат "истинска ислямска система" в Афганистан

Талибаните заявиха, че се ангажират с мирни преговори, добавяйки, че искат „истинска ислямска система“ в Афганистан, която ...

Афганистанските правителствени сили обещаха да предприемат масивна офанзива, за да си върнат контрола върху загубената територия.

Членът на провинциалния съвет на Кундуз Амрудин Уали обаче заяви, че понастоящем няма планове за правителствена контранастъпление на границата.

От началото на май талибаните започнаха няколко големи офанзиви, насочени към правителствените сили, и заявиха, че са завзели над 80 от 421 области в страната, въпреки че много от техните претенции са оспорени от правителството и са трудни за независима проверка.

От Пентагона заявиха в понеделник, че ще завършат пълното си изтегляне до 11 септември, но темпото на изтеглянето може да бъде забавено предвид действията на талибаните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com