Талибаните плениха американско оръжие, а САЩ преговарят за контрола над летището в Кабул

2426
Талибаните плениха американско оръжие, а САЩ преговарят за контрола над летището в Кабул
Снимка: Getty images

Радикалното движение "Талибан", е завзело няколко американски самолета, военни хеликоптери и противотанкови ракети, съобщава телевизионният канал "Ал-Арабия", позовавайки се на свои източници, предаде БГНЕС.

Според информацията, решение за елиминиране на оръжията, заловени от талибаните, все още не е взето. "Може да е трудно за талибаните да използват американките хеликоптери и самолети, тъй като нямат пилоти, а и поддръжката не е достъпна и за талибаните", казаха те.

Всички полети от летището в Кабул са преустановени

Афганистанската служба за гражданска авиация обяви спиране на полетите на летище Кабул до по-нататъшно уведомление. „Всички поле...

Съединените щати, според "Ал-Арабия", очакват завършването на процеса на евакуация, за да вземат решение за отделни операции, включително удари по военни складове.

На фона на изтеглянето на американския контингент, бунтовниците предприемат офанзива и превземат всички големи градове, обявявайки края на двадесетгодишната война. Формата на управление на страната ще стане ясна в близко бъдеще, талбините не се съгласяват с преходно правителство.

Междувременно говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви на редовен брифинг за пресата, че Съединените щати обсъждат въпроса за бъдещия контрол над международно летище в афганистанската столица със своите съюзници, както и с представители на радикалното движение талибани. Той беше попитан дали Вашингтон обсъжда с партньори дали летището в Кабул ще бъде под контрола на талибаните след приключване на евакуацията.

"Не мога да навлизам в детайлите на личните разговори, но мога да кажа, че това беше предмет на дискусия с талибаните. Това беше предмет на дискусия с нашите съюзници, беше предмет на дискусия с много от нашите партньори. Между всички от гореизложеното - между САЩ и нашите партньори, съюзници, но и с талибаните - има фактическо споразумение, че всички наши интереси ще бъдат удовлетворени за функциониращо летище", отговори говорителят.

Талибаните сформират комитет за изготвяне на нова конституция

В Афганистан ще бъде сформиран комитет за създаване на проект на нова конституция, заяви говорителят на талибаните Сухейл Шахин пред РИ...

Той припомни, че "задължение на талибаните е да осигурят безопасно преминаване" до летището. "Заедно [с международната общност] ще ги държим отговорни, ако те не го направят. За всички ангажименти на талибаните ние се фокусираме върху делата, а не върху думите. Основното за нас е последователността. Това е важно за нас. И за двете страни сега , преди 31 август и след 31 август това е важно", каза Прайс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com