Талибаните търсят контакти със САЩ и с други бивши "врагове"

1744
Талибаните търсят контакти със САЩ и с други бивши "врагове"

Правителството на талибаните в Афганистан по принцип са ангажирани с образованието и работните места за момичета и жени, което е значително отклонение от предишното им управление. Те се стремят към "милосърдие и състрадание", за да помогнат на милиони афганистанци в отчаяна нужда, заяви в рядко интервю високопоставен лидер на талибаните.

Афганистанският външен министър Амир Хан Мутаки заяви, че талибанското правителство иска добри отношения с всички държави и няма проблем със Съединените щати. Той призова Вашингтон и други държави да освободят средствата в размер от над 10 милиарда долара, които бяха замразени, когато талибаните поеха властта на 15 август.

ЕС отваря отново представителство в Кабул, но Брюксел не признава талибаните

През следващите седмици Европейският съюз (ЕС) ще има представителство в Кабул, но това не означава, че Брюксел ще признае радикалните ...

„Санкциите срещу Афганистан... няма да имат никаква полза“, каза Мутаки.

„Нестабилен Афганистан или слабо афганистанско правителство не е в интерес на никого“, каза Мутаки, чиито помощници включват служители на предишното правителство, както и такива, наети от редиците на талибаните.

Мутаки призна възмущението, което предизвикаха наложените от талибаните ограничения върху образованието на момичетата и трудовата заетост на жените. Откакто талибаните поеха властта, в много части на Афганистан на ученичките в гимназията между VII и XII клас не е разрешено да ходят на училище, а на много жени държавни служители беше казано да си останат вкъщи. Служители на талибаните заявиха, че се нуждаят от време, за да създадат такава организация в училищата и работните места, че да има разграничение по полов признак.

По време на първото си управление в периода 1996-2001 г., талибаните шокираха света, като забраниха на момичетата и жените да учат и да ходят на работа, забраниха повечето забавления и спортове и от време на време извършваха екзекуции пред големи тълпи на спортни стадиони, припомня сайтът ANwes.

Мутаки, обаче, увери, че оттогава талибаните са се променили.

Талибаните върнаха 4000 вътрешно разселени хора по родните им места

Афганистанското министерство на бежанците върна 4000 вътрешно разселени семейства в родните им провинции, докато хиляди други вътрешно ...

"Ние постигнахме напредък в администрацията и в политиката... във взаимодействието с нацията и света. С всеки изминал ден ще трупаме повече опит и ще напредваме", каза той.

При сегашното управление момичетата в 10 от 34-те провинции на страната момичетата ходят на училище до XII клас, частните училища и университети работят безпрепятствено и 100% от жените, които преди са работили в здравния сектор, са отново на работа. „Това показва, че по принцип сме ангажирани с участието на жените“, каза външният министър.

Той твърди, че талибаните не преследват опонентите си, а вместо това са обявили обща амнистия и са предоставили известна защита. Лидерите на предишното правителство живеят в Кабул незастрашени, въпреки че голяма част от тях са избягали.

Мутаки призна, че през първите си месеци на власт талибаните са направили грешки, но „ще работим за повече реформи, които могат да бъдат от полза за нацията“, без да даде повече подробности за грешките или възможните реформи.

Той отрече твърденията на американския генерал от морската пехота Франк Маккензи, който каза миналата седмица, че екстремистката група на Ал Кайда се е разраснала леко в Афганистан.

Световната банка дава 280 млн. долара помощ за Афганистан

Съветът на директорите на Световната банка реши да прехвърли 280 милиона долара замразени средства за подкрепа на Афганистан на две аге...

В споразумение от февруари 2020 г., в което бяха посочени условията за изтегляне на американските войски, талибаните обещаха да се борят с тероризма и да откажат на терористичните групи безопасно убежище.

Според Мутаки, талибаните са спазили това обещание, заедно с ангажимента да не атакуват силите на САЩ и НАТО по време на последната фаза на изтеглянето, която приключи в края на август.

Той каза, че не се предвижда сътрудничество със САЩ в битката срещу терористичната групировка Ислямска държава.

Въпреки това министърът изрази надежда, че с времето „Америка бавно, бавно ще промени политиката си спрямо Афганистан“, тъй като вижда доказателства, че управлявана от талибаните страна, която може да стои самостоятелно, е от полза за Америка.

„Вие сте велика и голяма нация и трябва да имате достатъчно търпение и голямо сърце, за да се осмелите да провеждате политика по отношение на Афганистан въз основа на международните правила и отстъпки, да сложите край на различията, да скъсите разстоянието между нас и да изберете добри отношения с Афганистан”, подчерта Мутаки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com