Тръмп забрави за радикалния ислямски тероризъм, вече говори за ислямистки екстремизъм

2475
Тръмп забрави за радикалния ислямски тероризъм, вече говори за ислямистки екстремизъм
Снимка: Getty Images/Guliver

За да се справим с тероризма, е необходима честност и признание на кризата, станала факт заради ислямисткия екстремизъм и ислямистките терористични групи, които го вдъхновяват. Това посочи американският президент Доналд Тръмп по време на срещата на Съвета за сътрудничество в рамките на Персийския залив. На тази среща присъстваха лидерите на Саудитска Арабия, Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар и ОАЕ.

"Борбата с тероризма не е битка между различните религии. Това е битка между варвари-престъпници, които се опитват да заличат човешкия живот и срещу достойните хора от всички религии, които се стремят да го защитят. Това е битка между доброто и злото. Терористите не почитат Бог, те почитат само смъртта. Ние не сме тук, за да изнасяме лекции, да каже на другите хора как да живеят, какво да правият, кои да бъдат или на кого да се молят. Вместо това, ние предлагаме партньорство, основано на общи интереси и ценности, за да се постигне по-добро бъдеще за всички нас", гласи основата на речта на американския държавен глава.

Преди речта на Тръмп, беше подписано споразумение със Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив за борба с тероризма. В споразумението се казва, че трябва да се преследва на всяка страна финансирането на тероризма, включително да се преследват физически лица, които дават пари за ислямистки военни групировки, информира The Washington Post. Самият Тръмп посочи, че всяка държава поотделно е отговорна да преследва тероризма на своя територия. Ще бъде създаден и център за борба с екстремизма в Рияд. Основната цел на новата организация е да се противодейства на разпространението на екстремистки тенденции в идеологическата сфера, както и да допринесе за укрепване на основите на традиционния умерен ислям в света.

Ще обсъдим с емира на Катар закупуването на много красиви оръжия

Това каза американският президент Доналд Тръмп буквално часове преди да произнесе реч пред лидерите на арабските държави в Близкия изто...

Иначе преди срещата с шестте арабски държави, Тръмп специално благодари на Кувейт за положените усилия в борбата с тероризма. Американският президент обеща след две седмици да има обширна пресконференция, на която да бъде даден отчет колко добре САЩ и Кувейт се справят в борбата с тероризма. "Кувейт, една много богата нация, направи невероятни инвестиции в САЩ и американците го оценяват", каза Тръмп.

През последните няколко години американски дипломати коментираха многократно, че страните от Перскийския залив вярват, че всякаква помощ по държавна линия от региона за терористи е спряна, но арабски богаташи дават пари за структури на „Ислямска държава” и Ал Кайда. Кувейтски министър подаде оставка през 2014 година, защото САЩ се оплака от негова дейност точно по направление финансиране на терористични групировки.

Ислямът и Тръмп

В светлината на случилото се в Рияд, The Washington Post публикува резюме на изказвания на Тръмп по отношение на исляма. Най-скандалното е следното: "Мисля, че ислямът ни мрази. Има нещо в тази религия – има невероятна омраза. Трябва да стигнем докрай. Има невероятна омраза към нас". Тръмп изрече тези думи пред CNN, на 9 март, 2016 година.

Вижте какво прави YouTube с екстремистките видеозаписи

Експерти на ООН предупреждават, че терористичните групировки водят мащабна кампания в интернет по вербуване на бойци, включително чрез ...

Друг знаменит цитат е този по адрес на предишния американски президент Барак Обама. На 30 март, 2011 година, той казва, че Обама няма сертификат за раждане, но дори да има, в него имало нещо много смущаващо. „Някой ми каза, че в графата „религия” пише „мюсюлманин”. Мюсюлманите не си сменят религията, между другото”, довърши Тръмп, без да спомене, че Обама е роден в Хавай и е християнин.

Един от по-пресните цитати дойде след като Тръмп подписа заповед, с която забраняваше на бежанци от Сирия и граждани на седем мюсюлмански държави да влизат в САЩ (бел. ред. – тази заповед беше отменена от съда). Тогава бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, който е близък приятел на Тръмп, казва пред Fox News: „Когато Тръмп обяви заповедта, той я нарече „мюсюлманска забрана”. А в края на февруари, пред Конгреса Тръмп за пореден път използва любимия си израз "радикален ислямски тероризъм" т.е. тероризъм, произлизащ от исляма, а не от крайно грешната му интерпретация от екстремисти.

Реакцията на Израел

Ювал Щайниц, близък сътрудник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, обяви, че е много притеснен от договорите за 110 млрд. долара за доставка на оръжия и оръжейно оборудване от САЩ на Саудитска Арабия. „Ще трябва да чуем обясненията на президента Тръмп в понеделник (22 май)”, коментира Щайниц, според когото е жизнено важно Израел да запази превъзходството си в оръжейния сектор пред арабските държави. Припомняме, че утре американският президент отива на визита в Израел.

Същевременно Бенямин Нетаняху предупреди всички израелски министри, че трябва да присъстват на срещата с Тръмп. Причината – някои министри са планирали да пропуснат събитието, информира вестник Haaretz.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com