Турция не е доволна от триумфа на Башар Асад

10034
Турция не е доволна от триумфа на Башар Асад
Снимка: Getty images/Guliver

Министерството на националната отбрана на Турция предупреди руските си колеги за „аморалните и безпощадни" действия на сили под контрола на сирийския президент Башар Асад. Изявлението бе направено на фона на първите сериозни победи на сирийската армия за последните четири месеца по време на военната операция край зоната на деескалация в Идлиб, отбелязват от редакцията на руския вестник „Коммерсантъ“.

„Само от юни, в резултат на обстрели и атентати от страна на поддръжниците на Асад, подкрепени от руските ВВС, около 400 невинни хора са загинали в зоната на деескалация“, заяви министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар в интервю за телевизия TRT Haber, цитирана от изданието. Министърът на отбраната определи нападенията на сирийската армия върху Идлиб, където според него умерената опозиция се опитва да „защитава своята територия", като „неморална и безпощадна". Акар подчерта: Анкара „продължава да работи за прекратяване на примирието в Идлиб“ и е готова за „решителни стъпки“ в отговор на сирийската армия, обстрелваща турските наблюдателни постове в тази област. Именно за това Анкара е предупредила Русия, допълва агенция Фокус.

Политически маневри и военни операции: Какво се случва в Сирия?

В последните седмици се разиграва изключително сложна геополитическа игра в Сирия, в която са замесени най-значимите глобални и региона...

През септември миналата година в Сочи Хулуси Акар заедно с руския си колега Сергей Шойгу подписаха меморандум за стабилизиране на ситуацията в Идлиб. Споразумението имаше за цел да предотврати военна операция в тази последна зона за деескалация, която тогава бе извън контрола на Дамаск, но при определени условия. Сред тях са изтеглянето на „радикални терористични групировки" и тежко оборудване на 15-20 км дълбоко в зоната на деескалация на Идлиб, съвместно патрулиране по границите на зоната от руски и турски военни, откриване на свободен трафик по пътищата М4 (Алепо-Латакия) и М5 (Алепо-Хама) до месец декември.

Единственото нещо, което се реализира оттогава, е патрулирането по границите на зоната за деескалация.

Изтеглянето на военно оборудване и бойци бе изпълнено, но само за кратко. В резултат на това, както подчерта специалният пратеник на руския президент за Сирия Александър Лаврентев в по-ранно интервю за „Коммерсантъ", умерената опозиция контролира около 5-6% от територията в Идлиб. Останалото се пази от бойците на терористичната групировка „Хаят Тахрир ал Шам” (бившата „Джебхат ал Нусра”). Събеседникът на изданието подчерта, че преди сключването на меморандума от Сочи на 17 септември 2018 г. опозицията е контролирала приблизително 40–45% от територията.

Ситуацията около зоната за деескалация ескалира в края на април. Сирийската авиация с подкрепата на руските въздушнорокосмически сили започна да нанася удари в Идлиб. В същото време Москва отрича провеждането на офанзивна операция в Идлиб, подчертавайки, че всичко, което се случва, е „единствено отговор на провокативни действия на радикални бойци", които бомбардират авиобаза „Хмеймим" и селища, граничещи с зоната на деескалация. Сирийските опозиционни сили обвиняват Дамаск и Москва в убийството на цивилни. Според Сирийската обсерватория за човешките права (СОЧП), която е базирана в Лондон, от 30 април до 11 август в зоната са убити 3179 души, включително 890 цивилни, повечето от които са загинали в резултат на действията на сирийските и руските военни. Около 80 цивилни са станали жертви на въоръжени групировки.

Ердоган се закани с операция срещу сирийските кюрди на изток от Ефрат

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви днес, че страната се готви "съвсем скоро" да премахне заплахата от подкрепяната от САЩ кюрдс...

Примирието в Идлиб, което Дамаск обяви в началото на август, продължи само няколко дни. След това сирийската армия засили действията си. Миналия уикенд бяха освободени две населени места - Ал-Хобейт и Сукаке, разположени на приблизително на разстояние от 10 км от магистрала М5 и на толкова от град Хан Шейхун в южната част на провинция Идлиб. Според официални сирийски източници армията е блокирала доставките за бойците. Това е първият голям успех на сирийската армия от края на април. Окупираните от военните райони бяха извън контрола на Дамаск в продължение на седем години.

Победата на сирийската армия бе на висока цена. Според руското министерство на отбраната на 10 и 11 август „при отблъскване на бойни атаки срещу позициите на сирийските правителствени сили са убити 23 войници, а седем са ранени“. Къде точно са били загинали, не се съобщава. В същото време, според СОЧП, само в битката при Ал Хобайт в събота и неделя са загинали над 130 души, 53 от тях са сирийски войници.

Боевете в южната част на зоната за деескалация на Идлиб продължават. „Терористичните групировки правят опити за разширяване на контролирани територии със сила, извършвайки атаки срещу позиции на правителствени войски", подчерта руското министерство на отбраната. Положението не е по-добро в други области. В неделя системите за противовъздушна отбрана в руската въздушна база „Хмеймим“ свалиха шест дрона на бойци, а също така бяха регистрирани десетки обстрели на гранични райони с Идлиб.

Според източници на изданието, близки до сирийската армия, армията няма да спре, докато не успее да овладее магистралата М5, значителен участък, който преминава през Идлиб.

Терористите обстреляха с ракети руската база „Хмеймим“ в Сирия

Терористи са извършили артилерийска атака срещу авиобаза „Хмеймим“ в Сирия, ранявайки четирима цивилни, съобщи Министерство...

Въпросът е обаче дали Турция ще си затвори очите за такова значително нарушение на границите на зоната за деескалация. От друга страна, Москва може да се съгласи този район да бъде контролиран от подкрепяната от Турция сирийска опозиция, която ще може да гарантира свободно движение по М5, както е предвидено в меморандума от Сочи. Неслучайно Москва предлага на сирийската опозиция помощ в битките с „Хаят Тахрир ал Шам“. Този вариант може да е подходящ за Анкара, при условие, че военните операции не засягат турските наблюдателни постове. Но очевидно границите на зоната за деескалация във връзка с настъпването на сирийската армия ще се преместят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Вече е потвърдено: Израел ликвидира човек №3 в "Хамас"

Блинкен: За първи път 100% от хората в Газа изпитват остра хранителна несигурност

Турция конфискува домовете на оцелелите от голямото земетресение

Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...