Турция обмисля да въведе смъртното наказание

2680
Турция обмисля да въведе смъртното наказание
Снимка: Getty Images/Guliver

Смъртно наказание или кастрация е много възможно да бъде въведено в турското законодателство, касаещо сексуалното насилие, заяви говорителят на управляващата ПСР Махир Юнал.

Той каза това днес пред журналисти в Анкара по повод поредното дете, открито мъртво след дълго издирване, предаде БГНЕС.

През последните дни страната бе потресена от известията за изнасилената и умъртвена жестоко 8-годишна Ейлюл, и за отвлечената и починала от глад Лейла на 4 години. В обществото се засилиха гласовете с искания за екзекуции след подобни престъпления така, както и веднага след неуспешния опит за преврат от 15 юли 2016 г. масите настояваха за смъртни присъди за метежниците.

Махир Юнал посочи, че в ПСР вървят активни обсъждания за това кое наказание да бъде въведено за насилниците на деца – смъртното или химическата кастрация, а поправките в закона ще бъдат приоритет за новия режим на управление.

По данни на Националния статистически институт на Турция за периода 2008-2016 г. изчезналите деца са 104 531. Докладът не регистрира колко от изчезналите деца са върнати в семействата им, но проследява шокиращата тенденция на нарастване на отвличанията и насилието. През 2008 г. са издирвани 4 517 деца, 2009 г. те са 5 081, 2010 г. – 8 081, 2011 г. – 10 067, 2012 г. – 12 474, 2013 г. – 16 218, 2014 г. – 18 696. През последните две години от отчета се забелязва спад – през 2015 г. броят им е 17 706, а през 2016 г. – 11 691 деца. Повече от половината безследно изчезнали са момичета – 59 435 деца. Децата, избягали поради различни причини от семействата си и избрали улицата, са 26 168.

Към тези престъпления трябва да се подхожда като към болест, законите са неадекватни, но връщането към смъртното наказание е първично, то гарантира скъсване на връзките със Запада, казва доайенът сред адвокатите Тургут Йозан, цитиран от в. „Сьозджу“. Според него сексуалната злоупотреба с дете е проблем, който дълбоко засяга общественото мнение, а присъдите трябва да станат много тежки.

„Дебатът за смъртното наказание обаче няма да реши проблема и смятам, че той дойде в дневния ред, за да превърне Турция в антидемократична държава. Ако се въведат екзекуциите, престъпниците ще правят всичко възможно, за да не оставят следи и да не бъдат залавяни. Така, че подобно наказание няма да ги спре, нито пък закон за това би имал ефекта на превенцията“, подчертава юристът.

Извеждането на темата за смъртното възмездие е знак за безпомощност, необходима е много сериозна работа както по отношение на образованието на детето, така и на родителите, коментира председателят на адвокатската колегия в Истанбул Мехмет Дуракоглу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com