Турция опитва да умилостиви САЩ, купувайки "Пейтриът"

6528
Турция опитва да умилостиви САЩ, купувайки "Пейтриът"
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция е предложила на САЩ да купи системата за противоракетна отбрана "Пейтриът" и очаква отговора на Вашингтон. Страната обаче няма да се откаже от вече закупените руски ракетни комплекси С-400, които американците не одобряват. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на форум в Доха, Катар.

"Турция вярва, че САЩ все още са наши съюзници, а ние оставаме техни съюзници… Никой не може да отмени сделката с Русия за закупуване на С-400, вече е сторено. Предложението на Русия беше по-изгодно и ние го приехме. Сега ние сме готови да купим системата "Пейтриът" от САЩ, чакаме отговора им", каза Чавушоглу.

САЩ ще накаже Турция заради С-400, въпреки съпротивата на Тръмп

Администрацията на Доналд Тръмп все още планира да наложи санкции на Турция и да я извади от програмата си за обучение на пилоти на бой...

Външният министър заплаши, че в случай на приемане на санкции от САЩ заради доставката на С-400, Турция ще бъде принудена да отговори на тях.

Новината за покупката на "Пейтриът" идва само дни след като Комисията за външни отношения на Сената на САЩ одобри в сряда пакет от санкции срещу Турция и нейния финансов сектор заради военната операция на Анкара в североизточната част на Сирия и закупуването на руски зенитни ракетни системи С-400.

Сега документът ще бъде представен за разглеждане от Сената, като в рамките на дебата в него може да се правят изменения. Подобен законопроект беше одобрен от Камарата на представителите на САЩ в края на октомври.

Инициативата задължава президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи ограничения на участващите във военната операция в Сирия, по-специално срещу турския министър на националната отбрана Хулуси Акар. Освен това, се казва в документа, администрацията на Вашингтон, съгласно закона за CAATSA ("За противодействие на противниците на Америка чрез санкции"), е длъжна да въведе ограничения във връзка с покупката на Анкара на С-400.

Министерството на външните работи на Турция осъди подготовката на САЩ за въвеждане на санкции срещу страната. "Инициативите, подкрепени от двете камари на Конгреса и антитурските кръгове, са още един признак на неуважение към нашите суверенни решения относно националната ни сигурност", се казва в позицията.

Ердоган: САЩ не предложиха същите условия за "Пейтриът" като Русия за С-400

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в изявление, че САЩ не са успели да предложат сделка относно системата си за противовъзду...

Отношенията между САЩ и Турция толкова се напрегнаха, че официални лица заговориха за възможно изтегляне на американските войски от базите им в Турция.

Заради покупката на С-400 САЩ отказаха да доставят на Турция и изребители от последно поколение F-35 още през лятото, въпреки, че Анкара участва с финанси в програмата за разработка и производство на изтребителите. "Нa Турция мoжe дa ce нaлoжи дa зaкупи изтрeбитeли oт Руcия и Китaй", зaяви aмeрикaнcкият прeзидeнт Дoнaлд Тръмп, прeди cрeщaтa нa върхa нa НAТO в Лoндoн в началото на месеца.

Рано е да се говори за закупуването от Турция на руски изтребители, Анкара все още се надява да получи американските самолети F-35, отговори му турският министър на отбраната Хулуси Акар.

"На този етап е рано да се говори за закупуване на руски изтребители. Трябва да се изчака и да се види как ще се развият събитията. Турция е независима държава и ще направи това, което сметне за добре.

Ако САЩ откажат да изпълнят задълженията си за доставка на F-35, тогава можем а намерим други доставчици. В света се произвеждат много самолети и да се намери вариант не е проблем. Но искаме да си сътрудничим със САЩ, защото те са наши партньори", заяви Акар пред телевизия NTV.

Турция твърдо купува руските ракети С-400, но няма да откаже и "Пейтриът" от САЩ

Турция няма да промени курса си за закупуване на система за противоракетна отбрана С-400 от Русия, но страната би могла също да приеме ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Нетаняху непреклонен за Рафах, обвини съюзниците, че са изгубили моралния си компас

Петима бяха убити при атака срещу военен пост в Пакистан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия