Турция ще произвежда биогаз от отпадъците на три крави

2530
Турция ще произвежда биогаз от отпадъците на три крави
Снимка: Thinkstock

По указание на Министерството на енергетиката на Турция в областта на селското стопанство започна изпълнението на микропроект, който предвижда от животинските отпадъци, получени от три крави, да се произвежда природен газ, достатъчен за задоволяване на еднодневните нужди на едно домакинство за готвене.

Проектът, изпратен в 17 града като пилотно проучване, има за цел да подпомогне фермерите, които не могат да достигнат до газ в селските райони, пише „Хюриет“, цитиран от БГНЕС.

Turkish Electromechanic Industries Co. (TEMSAN) е домакин на научноизследователските и развойни проучвания на микроенергийни проекти, които ще задоволяват ежедневните нужди на земеделските стопани и които се изпълняват по разпореждане на министъра на енергетиката Фатих Дьонмез.

С устройството, наречено BİOTEM, произведено от турски инженери, на фермерите, които отглеждат от една до три глави добитък, се осигурява природен газ от животински отпадъци. Устройството, чието проектиране е започнало по разпореждане на Дьонмез, произвежда 1 куб. м газ от 20 литра отпадъци на ден - количество, с което едно домакинство може да приготви три ястия на ден.

"Селяните много го харесаха и получихме положителни отзиви. Те варят и приготвят храната си с животински отпадъци", каза ръководителят на TEMSAN Фатих Йозтюрк, като добавя, че за един месец произвеждат толкова газ, колкото се получава от една голяма бутилка.

Как се печели от биогаз - става дума за невероятни възможности

Кравите на Петер Хьой на датския остров Фюн дъвчат и преживят - допринасят за енергийния преход в Дания. Дядото на Хьой създава фермата...

Той посочи също, че са създали система за дистанционно наблюдение, чрез която може да се измерва качеството на газа. "Това ни предоставя научни данни."

Като отбелязва, че с това устройство, което скоро ще започне да се произвежда масово, може да се произвежда и електричество, Озтюрк уточни, че има голямо търсене на устройството, особено от Африка.

TEMSAN работи и по друг проект, наречен MOBİTEM, за селските райони, където достъпът до електричество е ограничен. Целта на системата, в която се използват домашни слънчеви панели и оборудване, е земеделските стопани да могат да произвеждат електроенергия от слънцето и да напояват полетата.

Компанията е завършила и прототип на друга система, която може да зарежда батерия за един ден непрекъснато ходене, като проектът има за цел и да научи децата как се произвежда електричество чрез игри след инсталирането на системата на детски площадки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com