Турски съд оправда актьори за „обида” срещу Ердоган

1682
Турски съд оправда актьори за „обида” срещу Ердоган
Снимка: Getty Images/Guliver

В понеделник съд в Истанбул отбеляза рядка победа на защитниците на свободата на словото в Турция, като оправда двама актьори-ветерани за "обида" на президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде АФП.

Делото срещу Муждат Гезен и Метин Акпинар – и двамата са над 70-годишни и са утвърдени имена в турската телевизия и кино - беше възприето от техните привърженици като друг пример за широкото ограничаване на политическото несъгласие на Ердоган. Двамата можеха да бъдат осъдени на до четири години и осем месеца затвор, ако бъдат признати за виновни за коментарите, които направиха по опозиционната телевизия Halk през 2018 г.

Гезен и Акпинар използваха шоуто си, за да се изкажат срещу репресиите, които Ердоган отприщи, след като оцеля при опит за преврат през 2016 г. Оттогава десетки хиляди са или затворени, или уволнени от държавни длъжности.

"Ако не се превърнем в (демокрация) ... лидерът може в крайна сметка да бъде вързан за краката или отровен в избата", каза Акпинар в ефир.

Гезен каза на Ердоган: „Знай си мястото си“.

Председателстващият съда съдия реши, че Гезен и Акпинар трябва да бъдат оправдани по обвиненията, "тъй като обективните елементи на нарушението не са се появили" в съда.

Разследването срещу двамата мъже започна веднага след като Ердоган атакува „така наречените художници“, които публично атакуваха неговото управление.

Ердоган обещава радикални реформи

Реджеп Тайип Ердоган заяви в реч по време на провинциален конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието чрез видеовръ...

"Те трябва да бъдат отговорни за това пред съдебната система", каза тогава Ердоган. "Не можем да оставим тази работа, без да дадем отговор, те ще платят цената."

И Гезен, и Акпинар са в домовете си поради предпазни мерки срещу коронавируса и не се явиха в съда. Но Гезен каза по телефона на Франс прес, че не се чувства оправдан от оправдателната присъда.

"На първо място това дело не би трябвало да бъде заведено", каза Гезен. „Ако президентът заведе дело срещу вас, защото казвате „знай си мястото “- израз, който той самият използва почти всеки ден - няма как да се говори за демокрация в Турция.“

Оправдателната присъда на актьорите "не означава, че в Турция всичко е розово", каза адвокатът на Гезен пред репортери. "Сянката на политиката над съдебната система все още е там", каза адвокат Селал Улген. "За съжаление, Дамоклевият меч все още виси над противници, интелектуалци и лидери на общественото мнение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com