Убийство и призиви за нова държава: Защо се скараха Канада и Индия?

7956
Убийство и призиви за нова държава: Защо се скараха Канада и Индия?
Снимка: Getty Images

Индия преустанови издаването на визи за канадски граждани на фона на ескалиращ конфликт заради убийството на сикхски сепаратист, обявен от Ню Делхи за терорист, на територията на Канада (сикхизмът е монотеистична религия, възникнала в Индия).

Напрежението се покачи тази седмица, след като Канада заяви, че разследва "достоверни твърдения", свързващи Индия с убийството на сепаратисткия лидер. Ню Делхи гневно отхвърли обвинението, като го нарече "абсурдно".

Анализатори твърдят, че отношенията между страните, които са обтегнати от месеци, сега са на рекордно ниско ниво, пише BBC.

Още: Индия гони канадски дипломат

"Антииндийски дейности"

Съобщението за спирането на визите беше публикувано за първи път в четвъртък. Този ход идва ден след като Индия издаде препоръка, в която призова своите граждани, пътуващи или живеещи в Канада, да "проявяват изключителна предпазливост" с оглед на "нарастващите антииндийски дейности и политически обусловените престъпления от омраза и криминално насилие в Канада".

В сряда Ню Делхи заяви, че някои от последните заплахи са били насочени към негови дипломати и някои индийци, "които се противопоставят на антииндийската програма".

В Канада живеят 1,4 млн. души от индийски произход, които съставляват 3,7% от населението на страната, според преброяването от 2021 г. Индия изпраща и най-голям брой чуждестранни студенти в Канада. През 2022 г. те са 40% от общия брой чуждестранни студенти - 320 000.

Още: Индия разиграва Русия - купува петрол с отстъпка, а парите си връща обратно

Кой е убитият канадски гражданин?

В понеделник канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че разузнавателните служби разследват дали "агенти на правителството на Индия" са замесени в убийството на канадския гражданин Хардип Сингх Ниджар. Индия го е обявила за терорист през 2020 г.

Снимка: Getty Images

Ниджар беше застрелян в автомобила си от двама маскирани въоръжени лица пред сикхски храм на 18 юни в Британска Колумбия.

"Всяко участие на чуждо правителство в убийството на канадски гражданин на канадска земя е неприемливо нарушение на нашия суверенитет", заяви Трюдо пред канадския парламент в понеделник.

Индия реагира остро, като заяви, че Канада се опитва да "измести фокуса от халистанските терористи и екстремисти", които са получили убежище там.

Халистан - искане за нова държава

Индийското правителство често е реагирало остро на исканията на сикхските сепаратисти в западните страни за Халистан, или отделна сикхска родина. Движението Халистан достига своя връх в Индия през 80-те години на миналия век, когато в щата Пенджаб с преобладаващо сикхско население се разразява насилствено въстание.

То е потушено със сила и днес няма голям отзвук в Индия, но все още е популярно сред някои представители на сикхската диаспора в страни като Канада, Австралия и Великобритания. Сикхите искат създаване на своя държава именно в Пенджаб.

Канада е дом на най-голямото сикхско население извън Индия, като там живеят около 780 000 сикхи - повече от 2% от населението на страната.

Още: Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заседна в Индия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com