"Уикилийкс" публикува нови неудобни документи

5782
"Уикилийкс" публикува нови неудобни документи

Сайтът "Уикилийкс" обяви публикуването на над 2 млн. електронни писма на сирийски държавници и политици, изпратени или получени в периода между август 2006 и март 2012 година. Тайните досиета на режима в Дамаск и на управляващата партия "Баас" ще покажат доста неудобни истини за отношенията между сирийските висши кадри и различни западни политици и бизнес корпорации, заяви говорителката на сайта Сара Харисън.

От сайта "Уикилийкс" на австралиеца Джулиан Асандж съобщиха, че са започнали да публикуват повече от два милиона електронни писма от сирийски политически фигури, министри и корпорации. Пълният набор от документи ще бъде качен в интернет в следващите два месеца. Асандж е заявил, че материалът е неудобен не само за Сирия, но и за опонентите на страната.

"Уикилийкс" обеща да разкрие някои от 2 434 899 имейли "как Западът и западните компании казват едно, а вършат друго". Имейлите са с дата от август 2006 до март 2012 г. Сара Харисън от "Уикилийкс" заяви, че електронни писма от сирийски лица от президентството, министерствата на външните работи, финансите, информацията, транспорта и културата са част от информацията, която ще бъде изнесена.

Харисън цитира своя шеф Джулиан Асандж, че материалите, които ще бъдат публикувани на сайта, ще помогнат да не се критикува една или друга група, а да се разберат по-добре техните интереси и действия. В момента основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се намира в посолството на Еквадор в Лондон, където търси убежище, за да избегне екстрадиция в Швеция заради обвинения в сексуални престъпления.

Сирийската опозиция иска военна намеса

В навечерието на международната конференция "Приятели на Сирия" в Париж, посветена на опитите за дипломатическо решаване на кризата...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com