Ужасът в Афганистан. Убити хора, разрушени сгради. И много отчаяние

6168
Ужасът в Афганистан. Убити хора, разрушени сгради. И много отчаяние
Снимка: iStock

В последните няколко дни поредица от земетресения удариха Афганистан и отнеха живота на стотици. Магнитудът на две от тях достигна 6,3 по Рихтер. Последното е станало е на около 28 километра северозападно от град Херат на дълбочина 10 километра, съобщава Геологическият топографски институт на САЩ.

Правителството на талибаните обяви, че има поне един загинал и 130 ранени. Държавната информационна агенция Бахтар съобщава за сериозни поражения и разрушени къщи. От кабинета на губернатора на провинция Херат заявиха, че в някои райони са нанесени "огромни щети". Трусът е бил последван от няколко вторични с магнитуд 5,0 и 4,1 по Рихтер.

Над 2500 души са жертвите на земетресенията

Още: Поредно силно земетресение разтърси Западен Афганистан

В село Чахак са разрушени всички 700 къщи, информира АРД. Но това място обаче не се съобщава за смъртни случаи, тъй като жителите са потърсили убежище в палатки след трусовете през уикенда.

Медиите съобщават, че земетресения, които разтърсиха Афганистан през уикенда, са отнели живота на приблизително 2500 души. Други над 2000 са били ранени. По данни на ООН най-малко 11 села са били напълно разрушени.

Херат се намира близо до границата с Иран и е вторият най-голям град в Афганистан след Кабул. Той се намира в земетръсен район. Миналата година при земетресение там загинаха над 1000 души. В града живеят повече от половин милион души, а най-малко осем земетресения разтърсиха едоименната провинция още в събота. Последва още един трус и в понеделник. Много къщи в Херат са построени от кирпич. Това води до още по-тежки щети.

"Вече има над 500 гроба"

Още: Ново земетресение в Афганистан

Доброволецът Абдул Сатар, който още след първите трусове започва да помага на пострадалите близо до Херат, разказва пред агенция "Ройтерс", че в едно от селата има само един единствен оцелял. "Аз съм тук от 5 часа сутринта. Досега съм погребал 30 тела. Вече има над 500 гроба", споделя Сатар.

Амена е една от оцелелите. Тя стои сред развалините на къщата си и търси някакви останали лични вещи в развалините, разказва АРД. Краката ѝ са превързани с подръчни средства. "Бях в стаята ми, когато земята се разтресе“, спомня си тя. "Опитах се да изляза, но тялото ми бе затрупено. Само главата ми беше на свобода. По-късно хора успяха да ме освободят."

Извън селото се веят бели знамена. По едно е поставено на всеки гроб. А те са много. Багер копае нов ред. Абдул Гафур е клекнал пред пресния насип пръст. Очите му са затворени. Лицето му е изкривено от болка. "Осем членове на семейството ми бяха убити. Единствено аз оцелях. Сега съм съвсем сам."

Гладът в Афганистан е повсеместен

Още: Силен трус в Западен Афганистан

И преди земетресенията Световната програма по прехраната на ООН предупреждаваше за масов глад в Афганистан. "Ситуацията е доста безнадеждна", казва регионалният директор на организацията за Азия и Тихоокеанския регион Джон Айлиев пред РНД. По думите му програмите за хуманитарна помощ са "драстично недофинансирани".

Световната програма по прехраната в Афганистан разполага с 80% по-малко средства в сравнение с миналата година. Вместо 1,6 милиарда щатски долара, на нейно разположение сега са едва 340 милиона. "В момента 15 милиона души в Афганистан гладуват. Искахме да намалим броя им поне до 13 милиона. Заради липса на финансиране трябваше да прекратим помощта за 10 милиона от тях", казва Айлиев.

Експертът предупреждава: "Идва зима, а зимата в Афганистан е брутална. Някои планински села са откъснати от външния свят за до 6 месеца заради снега. Без доставки те не могат да оцелеят." Някои от хората ще успеят да избягат. "Но повече хора ще умрат."

Надеждите са насочени към международната общност

Още: Започва войната в Афганистан

Той призовава международната общност да увеличи подкрепата си за Афганистан. "Въпреки че ислямистките талибани взимат проблематични решения, хуманността трябва да бъде на първо място", коментира представителят на ООН.

Абдул Сатар, който продължава да копае гробове, се надява на подкрепа от чужбина. "Призовавам международната общност да предостави хуманитарна и финансова помощ на засегнатите. Първата им надежда е Бог, а след това са другите държави. Тези хора са напълно безпомощни", казва той, цитиран от ARD.

 

Източник: Дойче веле

Още: Гутереш към талибаните: Пуснете момичетата обратно на училище

Как талибаните ликвидираха политическите си врагове

С възгласи срещу европейци и американци талибаните празнуваха две години власт

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com