УНИЦЕФ: Военните сили не пазят цивилното население в Сирия

6299
УНИЦЕФ: Военните сили не пазят цивилното население в Сирия
Снимка: Gettyimages

Правилата на бойните действия, които защитават цивилното население, се нарушават ежедневно от воюващите страни в Сирия.

Това е становището на УНИЦЕФ относно въздушния удар срещу пречиствателна станция в близост до Алепо, който миналата седмица спря водоснабдяването на 3,5 млн. души, предаде БГНЕС.

Това е „стряскащ” пример за ефекта на войната върху мирното население, заяви представителката на УНИЦЕФ в Сирия Ханаа Сингер, цитирана от „Дейли мейл”.

Все още не е ясно чие дело е бомбардировката срещу съоръжението. Наред с боевете между сирийската армия и бунтовническите сили, в момента анти-ислямистки въздушни удари в страната се осъществяват от САЩ, Русия, Франция, а от вчера и Великобритания.

Повредената пречиствателна станция се счита за една от най-важните в Сирия. Тя произвежда по 18 милиона литра питейна вода всеки ден. „Бомбардировката причини сериозни щети и прекъсна водоснабдяването на около 3,5 милиона души. Изпомпването беше възстановено частично, но все още повече от 1,4 млн. души в околностите на Алепо са лишени от вода,” заяви Сингер.

Сирийската държавна информационна агенция САНА предаде, че централата е ударена от американска бомбардировка. Неправителствената Сирийска мрежа за човешки права обвини правителствените сили. Нито една от страните не представи доказателства за предположенията им.

Жители и бунтовници свидетелстват, че руските удари срещу цивилни райони са се увеличили в бунтовнически градове в северната част на страната, включително няколко в северната част на региона Алепо.

Самият областен град е разделен на контролирани от правителството и бунтовниците, съответно западна и източна част. Двете страни са успели да се лишат една друга от питейна вода, което според ООН и Червения кръст е използване на военна сила срещу цивилно население.

В друг инцидент тази събота клиника на „Лекари без граници” в контролирания от бунтовниците град Ал Зафарана беше нападната с варелни бомби, което доведе до смъртта на 7 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия