УНИЦЕФ: Всяка трето дете по света няма акт за раждане

45000
УНИЦЕФ: Всяка трето дете по света няма акт за раждане
Снимка: Getty Images / Guliver

Всяко трето дете в света няма акт за раждане и съответно не съществува в правния смисъл на думата, посочва доклад на Детския фонд на ООН УНИЦЕФ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Близо 230 милиона деца на възраст под 5 години нямат акт за раждане, което ги поставя в много отношения в неизгодно положение и ги прави уязвими към злоупотреби. Без акт за раждане в някои страни е невъзможно да се запишеш в училище или да бъдеш вписан в избирателните списъци. Липсата му създава пречки да получиш медицинска помощ, паспорт или шофьорска книжка.

УНИЦЕФ: Около 2,5 милиона деца не получават основно образование

Обединен призив за връщане на милиони деца, които не ходят на училище - обратно в качествено обучение, бе отправен днес, по време на ...

Определянето на възрастта е изключително важно и за борбата срещу наемането на деца за войници. Когато деца се загубят с родителите си при природни катастрофи и конфликти, е по-трудно да бъде открито семейството им, ако нямат този документ. Според доклада на УНИЦЕФ, публикуван по случай 67-та годишнина от създаването на организацията, само около 60 на сто от кърмачетата през 2012 г. са били вписани при раждането си.

Най-нисък е процентът на вписаните деца в Сомалия и Либерия, съответно 3 и 4. Дори когато децата биват вписани, често се случва да не получават никакво доказателство за регистрацията, понякога заради твърде високата цена на документа. Според УНИЦЕФ невписаните в гражданските регистри деца често стават жертва на неравенства и дискриминация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com