В световен мащаб Ковид се отдръпва, но на Маршаловите острови ситуацията става тежка

2417
В световен мащаб Ковид се отдръпва, но на Маршаловите острови ситуацията става тежка
Снимка: Getty images

Броят на новите случаи на коронавирус в света през миналата седмица е бил 5,5 милиона, което е с 600 000 по-малко в сравнение с предходния период, показва статистиката на СЗО, цитирана от БГНЕС.

Около 15 000 души са починали за седем дни заради Ковид. Това е равнището, на което смъртните случаи се задържат от края на юли.

Тенденцията на лек спад при коронавируса се запазва

Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число и като процент. 355 са новите заразени за 14 август, като те бел...

Значително е намаляла заболеваемостта в страните от Европа, където през миналия месец тя е била най-висока в света. В Германия например числото на новозаразените е намаляло три пъти; ако в средата на юли там са били идентифицирани около 150 000 заразени на ден, сега те са по-малко от 50 000. В Италия и Франция те са съответно пет и седем пъти по-ниски - до 20 000 случая на ден.

Освен това в страните от Латинска Америка темпът на разпространение на инфекцията също рязко е намалял.

От края на миналия месец досега в Австралия честотата на заболяванията също е намаляла наполовина. В момента там всеки ден се разболяват малко над 20 000 души.

Едно от големите изключения обаче са Маршаловите острови. Броят на заразените там скочи лавионообразно, след като тихоокеанската държава регистрира първото местно разпространение на вируса. В столицата Маджуро общият брой на случаите се е увеличил почти двойно от петък насам.

Седмицата на коронавируса: Лек и плавен спад

Втора поредна седмица се вижда спад при всички основни показатели за случаите на коронавирус в България, макар и лек. Намаляват новоотк...

Последните данни означават, че всеки десети жител на града е бил заразен през последните дни. В неделя министърът на здравеопазването Джак Нидентал заяви, че около 75 % от тестовете в цялата страна дават положителни резултати.

Редица тихоокеански острови успяха да задържат коронавируса в началото на пандемията чрез строги ограничения. Маршаловите острови, които имат население от 59 000 души население, бяха една от последните държави в света, които не бяха засегнати от COVID-19, преди да бъдат установени два случая през октомври 2020 г. Двойката е пристигнала от САЩ и е била изолирана.

Допреди една седмица не е наблюдавано предаване на вируса вътре в общността - което означава, че не е установено предаването на Ковид от човек на човек сред местното население. Но вече е потвърдено първото местно разпространение. Правителството реагира, като обяви "здравно бедствие", затвори училища и въведе редица мерки в областта на общественото здраве.

Не е разпоредено затваряне на обществени места, но Радио Нова Зеландия (RNZ) съобщава, че много хора са предпочели да си останат у дома, църковните служби са отменени, а ресторантите са полупразни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com