Ватикана праща кардинал в помощ на християните в Ирак

18598
Ватикана праща кардинал в помощ на християните в Ирак
Снимка: Getty Images / Guliver

Папа Франциск ще изпрати кардинал в Ирак, който да помага на хилядите християни, които бягат от нападенията на джихадистите от групировката "Ислямска държава", предаДЕ БГНЕС.

Кардинал Фернандо Филони, който е бивш папски нунций в страната, ще бъде изпратен в Иракски Кюрдистан, за да окаже "духовна подкрепа и солидарност на църквата с хората, които страдат", заяви Федерико Ломбарди, говорител на папата. Кардинал Филони ще отпътува скоро, но не се разкрива точна дата.

Ватикана получи критики от християните на Изток поради липсата на дейности за защита на преследваното малцинство. Хиляди членове на тази християнска общност се укриват в планините заедно с общността на язидите, които също бягат от сунитските екстремисти.

Вчера папа Франциск призова международната общност за защита и помощ за тези хора, много от които се крият по върховете на планините и нямат храна и вода.

Представителят на Ватикана за Близкия Изток кардинал Леонардо Сандри каза, че хуманитарната намеса е необходима, за да се прекрати "болезненото и несправедливо изселване на християни" от Ирак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com