Великобритания забрани Хизбула, смята ги за терористи

1101
Великобритания забрани Хизбула, смята ги за терористи
Снимка: Getty Images/Guliver

Великобритания ще забрани всички крила на ислямистката групировка Хизбула заради дестабилизиращото ѝ влияние в Близкия изток, тъй като я смята за терористична организация.

Властите в Лондон вече забраниха външното ѝ разузнаване, както и военното ѝ крило съответно през 2001 и 2008 г., а сега се канят да обявят извън закона и политическите й структури.

"Хизбула продължава да се опитва да дестабилизира крехката ситуация в Близкия изток - и вече не можем да правим разлика между тяхното вече забранено военно крило и политическата партия. Поради това взех решението да забраня групата в нейната цялост", казва в изявление британският министър на вътрешните работи Саджид Джавид.

Подкрепяната от Иран шиитска групировка вече се счита за терористична организация от САЩ, която миналата седмица изрази загриженост за нарастващата ѝ роля в правителството на Ливан. Депутатите от Хизбула определиха това като „нарушение на суверенитета“.

Британската забрана, която ще влезе в сила в петък след одобрението на парламента, означава, че всеки, който е член на Хизбула или призовава за подкрепа, извършва престъпление и го заплашват до 10 години затвор, пише Reuters.

Израел е доволен от решението на Великобритания

Обяснявайки решението си, британското правителство заяви, че организацията продължава да натрупва оръжия в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, а подкрепата ѝ за сирийския президент Башар ал-Асад е продължила „конфликта и бруталните и насилствени репресии на сирийския народ”.

САЩ призова ЕС да обяви "Хизбула" изцяло за терористична организация

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ прие резолюция с призив ЕС да признае шиитската ливанска групировка "Хизбула" за терорист...

Кръвният враг на Хизбула - Израел благодари на Джавид и призова Европейския съюз да последва примера на Лондон.

"Всички, които наистина искат да се борят с терора, трябва да отхвърлят фалшивото разграничение между "военни" и "политически" крила. Сега е времето за ЕС да последва този пример!", заяви израелският министър на сигурността Гилад Ердан в Twitter.

Хизбула контролира 3 от 30-те министерства в правителството на Ливан, най-големият брой, който някога е имала, а регионалното ѝ влияние също се разширява с бойци в различни конфликти в Близкия изток, включително в съседна Сирия. Групировката не признава съществуването на отделни крила.

Във Великобритания Хизбула се превърна в тема на вътрешнополитически спорове, а лидерът на опозицията си навлече Джереми Корбин остри критики, защото си позволи да нарече групата приятелска.

"Какво виждаме от Лейбъристката му партия? Хамас и Хизбула са приятели, Израел и САЩ – врагове", заяви миналата седмица в парламента премиерът Тереза Мей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия