Виртуален хадж за мюсюлманите по света

1587
Виртуален хадж за мюсюлманите по света
Снимка: Getty Images/Guliver

За първи път в историята ежегодното ислямско поклонение хадж е затворено за поклонници извън Саудитска Арабия. Причината - COVID-19.

Така тази година вместо 2,5 милиона поклонници, както миналата година, броят им се ограничава между 1 000 и 10 000. Обикновено милиони пътуват до Мека, най-светият град за мюсюлманите, за пет дни поклонение. То е основен принцип на исляма и е задължително всички мюсюлмани да присъстват на него поне веднъж в живота си, освен ако не са в състояние да пътуват физически или финансово, пише БГНЕС

Мюсюлманите няма да могат да отидат до Мека и Медина за Рамазана

Двете основни светилища на исляма в Мека и Медина ще останат затворени през месеца на пост Рамазан - заради коронавируса. Това съобщиха...

За да сподели преживяването с мюсюлманите по света, които не могат да присъстват, германска компания създава интерактивно дигитално изживяване на хадж, съобщава Euronews. Приложението е озаглавено „Muslim 3D“, то може да изглежда като видео игра, но всъщност е виртуална обиколка из ислямския начин на живот, история и ритуали.

Създателят на „Muslim 3D“ е компания, наречена „Bigitec“, в Бон, Германия. Управляващият директор Билал Чбиб не смята, че виртуалното му преживяване на хадж е заместител на пълното поклонничество, но предлага начин хората да изживеят ритуала от разстояние.

"Не мисля, че това ще бъде заместител на ислямското поклонение, защото е част от самия ритуал да бъдем физически там, да носим дрехите, да посещаваме местата, които имат религиозно значение за нас. Но определено е инструмент, за да имаме алтернатива за посещение на това място."

Казва, че идеята за виртуалното преживяване му дошла преди повече от десетилетие като начин да съчетае любовта си към технологиите и видеоигрите с религиозното и културното възприятие.

Ислямските светини в Мека и Медина са затворени за хора за неопределено време

За пръв път в историята, свещените за мюсюлманите от цял свят места Мека и Медина са изолирани и там хора не се допускат, предаде БГНЕС...

„Идеята ми дойде преди десет години, тъй като моята страст е разработването на видеоигри и съм страстен играч на видеоигри. И в един момент се зачудих защо няма нищо, където да изследва собствената ми култура и история“, обяснява Чбиб. "Но продуктите, които виждах, бяха главно военни игри, в които мюсюлманите бяха лошите, които трябваше да бъдат разстреляни."

За разработването на приложението Чбиб и неговите колеги използвали снимки и костюми за заснемане на движенията, които да възпроизведат точно процеса на молитвена анимация. Това позволило на екипа да създаде реалистична версия на свещеното място Кааба, центъра на най-светата джамия, Масджид ал Харам, в Мека.

„Можете да преживеете това събитие виртуално, изцяло“, казва Чбиб, „това е нещо, което не можете да изживеете като прочетете книга."

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия