Властта в Сирия готова да разменя затворници с опозицията и да спре огъня в Алепо

14667
Властта в Сирия готова да разменя затворници с опозицията и да спре огъня в Алепо
Снимка: Getty Images / Guliver

Известен пробив може би е постигнат по отношение установяването на мир в Сирия. Преди мирната конференция за страната, която е насрочена за следващата седмица в Женева, сирийският външен министър Уалид Муалем посети Москва, където се срещна с руския си колега Сергей Лавров. На срещата Муалем заяви, че Дамаск е готов да предложи замяна на затворници с опозицията. Той посочи още, че е представил пред руския външен министър план за прекратяване на огъня във втория по големина град в Сирия – Алепо, предаде „Фокус”.

„Разчитам, че този план ще бъде успешен, ако всички страни изпълнят ангажиментите си. Бих искал той да служи за пример за останалите страни”, каза Муалем на обща пресконференция с Лавров.

България подпомага унищожаването на сирийското химическо оръжие

Правителството прие решение за участие на страната ни с 200 хил. лв. в специалния Доверителен фонд на Организацията за забрана на хим...

Вашингтон и Москва се опитват да предоговорят мерки за изграждане на доверието и за възстановяване на достъпа на хуманитарна помощ в районите, най-силно засегнати от продължаващата близо три години гражданска война. Подкрепяните от Вашингтон бойци на въоръжената опозиция по-рано изразиха готовност да спазват подобно частично прекратяване на огъня, ако правителството се ангажира с такова.

Този ход идва докато Сирийската национална коалиция се подготвя за среща в Истанбул, на която да реши дали да присъства на мирната конференция за Сирия, планирана за следващата седмица. Коалицията е под натиска на Запада да се съгласи да участва в „Женева 2”, но много от нейните членове напуснаха редиците й. Някои от тях настояват предварително условие за участие да бъде уверението, че президентът на Сирия Башар Асад няма да влиза в бъдещо преходно правителство.

Муалем заяви, че е готов да размени списъци със затворници с опозицията. „Информирах Лавров за нашата принципна позиция в полза на споразумение за размяна на лица, държани в сирийски затворници и пленници на опозицията”, каза той. „Готови сме да разменим списъци и да разработим необходимия механизъм за осъществяването на тези цели”, допълни сирийският министър.

Той каза също, че Дамаск е готов на сътрудничество с опозицията в борбата срещу тероризма, който според него е подкрепян от САЩ. От своя страна руският външен министър заяви, че правителството на Сирия е готово да предприеме конкретни действия за облекчаването на хуманитарната ситуация в страната. По думите на Лавров става дума за доставянето на хуманитарни товари в населените места в Източна Гута и други райони, включително предградията на Дамаск и Алепо.

ООН: Половината от населението на Сирия се нуждае от спешна помощ

Близо половината от населението на Сирия се нуждае от спешна хуманитарна помощ след влошаването на ситуацията заради въоръжения конфлик...

Руският министър подчерта, че Москва и Дамаск споделят мнението, че „Женева 2” е призвана да сложи край на кръвопролитията в Сирия и да запази страната като суверенна и светска държава.

Той съобщи още, че процесът на транспортиране на сирийското химическо оръжие се осъществява успешно и посочи че Москва и Дамаск са потвърдили намерението си да спазят ориентировъчните срокове за изпълнението на задачата при обезпечаването на всички необходими мерки за сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com