Войната в Близкия изток: Израел разширява бойните действия, надеждите за ново примирие избледняват (ВИДЕО)

3767
Войната в Близкия изток: Израел разширява бойните действия, надеждите за ново примирие избледняват (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Израелските сили подновиха бойните операции малко след полунощ източно време в петък и обвиниха Хамас, че първо е нарушил примирието, като е изстрелял ракети към израелска територия. Освен това Тел Авив разширява операциите си, които досега бяха съсредоточени в северната част на Газа. Израелската армия хвърли листовки в южния град Хан Юнис, определяйки го като „зона на бойни действия“ и призовавайки жителите да се „евакуират незабавно“.

Боевете спъват надеждите за ново примирие

Въпреки подновените бойни действия, Израел и Хамас продължават да преговарят чрез посредници в петък относно потенциалното освобождаване на заложници от Газа, което би предизвикало нова пауза във военните действия. Катар, който изигра ключова роля в преговорите, обаче, изрази дълбокото си съжаление за подновената „израелска агресия“ срещу Газа след изтичането на хуманитарното примирие.

Още: Израелската армия публикува карта с безопасни зони в Газа (СНИМКИ)

„Продължаващото бомбардиране на ивицата Газа в първите часове след края на примирието усложнява посредническите усилия и изостря хуманитарната катастрофа в ивицата“, се казва в изявление на катарското външно министерство в петък. Катар обеща да вземе всички необходими мерки за възстановяване на мира и спокойствието.

Гласове в Израел против преговори с Хамас

И макар че преговорите продължават, в Израел се чуха гласове против по-нататъшни разговори с Хамас. Крайнодесният министър на финансите Бецалел Смотрич призова Тел Авив да се оттегли от преговорите за заложниците и да прекрати всички контакти с Хамас и посредници.

Израелското правителство трябва да гледа на врага само през мерник, докато Хамас не бъде напълно унищожен и останалите заложници не бъдат върнати, каза Смотрич в публикация на иврит в X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter. „Много се радваме, че заложниците се връщат, но сега рамките на паузата са изчерпани“, пише Смотрич в публикацията си.

Смотрич е ръководител на крайнодясната партия на религиозния ционизъм и е противоречива фигура в правителството на премиера Бенямин Нетаняху. По-рано тази година Държавният департамент на САЩ остро осъди неговите коментари, в които призова палестински град „да бъде заличен“, след като беше нападнат от израелски заселници. Той също така отрече съществуването на палестински народ и правото на палестинците на държавност.

Потвърдена е смъртта на петима заложници

Същевременно израелската армия потвърди смъртта на петима заложници, държани в Газа. От ЦАХАЛ заявиха, че семействата им са били информирани, а тялото на един от тях вече е върнато в Израел.

"През последните дни ЦАХАЛ и израелската полиция уведомиха семействата на заложниците Елияху Маргалит, Мая Горен, Ронен Енгел и Арие Залмановиц за смъртта им", заяви говорителят на армията Даниел Хагари. Той съобщи също, че войниците са върнали тялото на пети човек, който той идентифицира като Офир Царфати. По думите му бойците от Газа все още държат "136 заложници, сред които и 17 жени и деца".

Още: 137 души остават в плен на "Хамас", Израел удари над 200 цели в Газа и Ливан (ВИДЕО)

Трогателни снимки показват как сестра и брат – Мая и Итай Регев, се събират отново, след като бяха взети за заложници от Хамас на музикалния фестивал Nova на 7 октомври. Срещата им е в болницата, където Мая лежи. Тя беше освободена в неделя, докато Итай беше освободен в сряда. Не е ясно дали братята и сестрите са били държани заедно за  някакъв период от време на пленничеството им.

В интервю за CNN техният баща Илън припомни ужасяващо обаждане, което Мая отправи в деня на нападението. „Татко, застреляха ме, застреляха ме!“ Мая изкрещя в слушалката на баща си. "Той ни убива, татко, той ни убива", казало шокираното момиче.

След освобождаването на Мая болница Сорока и Министерството на здравеопазването на Израел заявиха в изявление, че тя е в стабилно състояние и нараняването й не е животозастрашаващо.

"Кошмарът за цивилните се завръща"

Възобновяването на боевете означава, че "кошмарът се завръща за цивилните", каза ръководителят на Международния червен кръст пред CNN. Седемдневната пауза направи голяма разлика по отношение на хуманитарната подкрепа за жителите на Газа, каза той.

„Кошмарът се завръща за цивилните в този конфликт. Жителите на Газа, разбира се, но също и израелците от другата страна на фронтовата линия“, каза Мардини пред CNN. „И след седем дни почивка, които направиха огромна разлика по отношение на хуманитарната подкрепа за хората, които се нуждаят най-много от подкрепата, сега те са изправени пред предизвикателство от подновяването на битките“, каза той.

Още: Хамас съобщи за смъртта на трима журналисти след израелски атаки в Газа

Мардини подчерта колко е важно да се поддържа надежда за ново примирие . "Трябва да запазим надеждата жива. Нека не забравяме, че имаше седем пълни дни на примирие", каза той. „Това беше искрица надежда. Това беше човечеството, надделяло насред хаос и конфликт. Международното хуманитарно право също е в действие, когато тези операции могат да се провеждат след преговори между страните“, допълни ръководителят на МКЧК. Генералният директор каза още, че и двете страни в конфликта „трябва да работят по-усилено, за да защитят цивилните, защото това е тяхно задължение, точка“.

Още: С възобновяването на боевете: Помощите към Газа спряха

МКЧК изигра решаваща роля в деликатния процес на предаване на заложници, държани от Хамас, на израелските власти. Мардини описа процеса като „много проста операция, защото улеснява трансфера, но в същото време е много сложен, защото на всяка стъпка от пътя може да дерайлира, защото всеки един детайл е неразделна част от преговорите между партии“. „И нашите екипи трябва да приложат тези преговори по много дисциплиниран начин“, добави той, като похвали работата на своя екип на място в Газа. „Днес трябва да им се отдаде голяма заслуга“, каза той. Персоналът и доброволците на МКЧК са „притиснати между чука и наковалнята“, тъй като са изправени пред същите предизвикателства като цивилните и са на линията на огъня, каза оке Мардини .

Още: Израел удари южната част на Ивицата Газа, но има шанс за ново примирие (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com