Вълна от дипломатически реакции срещу Тръмп заради Йерусалим

2600
Вълна от дипломатически реакции срещу Тръмп заради Йерусалим
Снимка: Getty Images/Guliver

Очакваното в крайна сметка решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел предизвика истинска буря от реакции, като тя беше насочена срещу действията на държавния глава на САЩ.

Ключовият съюзник на Вашингтон в региона - Саудитска Арабия, определи решението като "несправедливо и безотговорно". Комюникето е на саудитското кралско семейство, уточнява БГНЕС.

В Истанбул: Митинг срещу признаването на Ерусалим за израелска столица

Митинг против признаването на Ерусалим за израелска столица вече е организиран в турския град Истанбул, предава CNN. Множество хора са ...

Саудитска Арабия изразява голямо съжаление относно решението на американския президент да признае Йерусалим за столица на Израел", гласи изявлението. В него се посочва също така, че действията на американския президент са в ущърб на палестинския народ. Рияд предупреди още, че преместването на американското посолство за Израел в Йерусалим е "опасна стъпка", която би могла да раздразни мюсюлманите по света.

Президентът на Ливан Мишел Аун пък обяви, че признаването на Йерусалим за столица на Израел "връща близкоизточния мирен процес десетилетия назад". В изявлението си, цитирано от вестник "Ан Нахар", ливанският държавен глава отбелязва още, че "подобно действие създава непреодолимо препятствие за продължаването на палестинско-израелските преговори", както и че то "подрива ролята на САЩ като поддръжник на мирния процес" в региона. В тази връзка Аун призова Лигата на арабските държави да "заеме обща позиция в защита на арабския характер на Йерусалим и да не допуска изменение на статуса му".

Министър-председателят на Ливан Саад Харири, който оттегли оставката си след над месец перипетии, също предупреди, че решението на Тръмп за Йерусалим "застрашава стабилността в целия Близък изток". "Ливан отхвърля това решение и декларира своята солидарност към палестинския народ, който има право да установи собствената си държава със столицата в Йерусалим", подчерта по-рано той.

В свое официално изявление, българското МВнР също зае позиция, която не подкрепя тази на САЩ. Българската държава казва, че статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии. "Всяка промяна на статута на Йерусалим, която не е постигната посредством израелско-палестински преговори, би могла да се отрази негативно на усилията за възобновяване на Близкоизточния мирен процес", казва МВнР.

Доналд Тръмп призна официално Йерусалим за столица на Израел

Американският президент Доналд Тръмп призна официално Йерусалим за столица на Израел. Това се случи по време на обръщение, предава AFP....

Точно същият аргумент - за уреждане на статута на Йерусалим чрез преговори между Израел и Палестина, зае и най-силната европейска държава - Германия. Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт беше категоричен в позицията на Германия, а германският външен министър Зигмар Габриел добави, че действията на Тръмп са "контрапродуктивни".

Спешно заседание на СС на ООН

От 17:00 часа българско време Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание, като една от точките е статутът на Йерусалим. Очаква се обаче въпросът да бъде разискван по-късно, защото преди това в дневния ред има други точки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com