Външният министър на Тайван: Китай показа наръчника си за бъдеща инвазия

2678
Външният министър на Тайван: Китай показа наръчника си за бъдеща инвазия
Снимка: Getty Images

Тайванският външен министър Джоузеф Ву заяви, че Китай разкрива стратегиите си за бъдещо нахлуване на острова. Той предупреди, че опитът на Пекин да промени статуквото в Тайванския проток може да бъде "дестабилизиращ, провокативен и много опасен".

"През първата половина на август Китай проведе ракетни изпитания, мащабни въздушни и морски учения, кибератаки, кампании за дезинформация и икономическа принуда срещу Тайван. Ако съберем всички тези стъпки, това е част от техния наръчник за бъдещо нахлуване в Тайван", каза Ву в ексклузивно интервю за Deutsche Welle.

Припомняме, че след посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси китайските власти започнаха мащабни учения в Тайванския проток, включително с кораби, самолети и ракети. Те трябваше да продължат няколко дни като отговор срещу Вашингтон, но станаха „регулярни“. Преди дни два кораба на американските военноморски сили навлязоха в Тайванския проток, а Пекин не отговори с типичната си агресивна реторика.
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/asia/tajvanskata-armija-progoni-kitajski-dronove-ot-teritorijata-si-news_1804917.html © Actualno.com

Тайвански милионер ще обучава 3 милиона цивилни за защита срещу Китай

Колоритен тайвански магнат обяви, че ще обучи над 3 милиона "цивилни воини", които да помогнат за защитата на Тайван в случай на китайс...

Припомняме, че след посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси китайските власти започнаха мащабни учения в Тайванския проток. Те трябваше да продължат няколко дни като отговор срещу Вашингтон, но станаха „регулярни“. Преди дни два кораба на американските военноморски сили навлязоха в Тайванския проток, а Пекин не отговори с типичната си агресивна реторика. Китай смята демократичния остров за част от своята територия въпреки отцепването в средата на миналия век, а страховете, че президентът Си Дзинпин ще стигне до инвазия, нарастват с всеки изминал ден.

"Ситуацията все още е много напрегната и Китай се опитва да разруши статуквото или поне символа на статуквото, който е средната линия на Тайванския проток (б.а. - границата). Статуквото през Тайванския проток се разглежда като интерес на всички заинтересовани страни в този район или в световен мащаб. Когато Китай се опитва да разруши статуквото, това не е в интерес нито на нас, нито на международната общност", каза Ву.

Той добави, че Китай се опитва да използва посещението на Пелоси като претекст, за да оправдае военните си заплахи срещу Тайван. По думите му, Тайпе няма да се поддаде на нарастващия натиск от страна на Пекин.

"Това, което бих казал, е, че посещението на председателя на парламента Пелоси в Тайван е морален стимул за тайванския народ. През цялото време Тайван е изправен пред заплахата от страна на Китай, но китайската военна заплаха няма да спре Тайван да печели повече приятели. Тя също така няма да спре международните приятели да дойдат в Тайван и да покажат подкрепата си към нас", допълни Ву.

Откакто през февруари избухна войната в Украйна, международната общност прави някои паралели между руското нахлуване и потенциалната китайска инвазия на острова. Ву заяви, че въпреки че са били нападнати от Русия, украинците са проявили огромна храброст, която е вдъхновила много тайванци. "Смелостта, която украинците проявиха, е вдъхновяваща за тайванския народ, защото разбираме, че китайците могат да направят същото с Тайван", добави той.

Ву каза, че откакто преди повече от две години Китай наложи Закона за националната сигурност в Хонконг, който коренно промени гражданското общество в бившата британска колония, международната общност говори за Тайван като за следващата цел на китайската експанзия. "Дали Тайван ще бъде последната цел на китайската авторитарна експанзия? Бих казал, че не", заяви Ву.

"Китай претендира за Източнокитайско море и провежда военни учения или изпраща свои кораби в спорните води. Те предявяват претенции и към Южнокитайско море, а ежедневното патрулиране в Южнокитайско море от техни бомбардировачи или от военни кораби е толкова често в наши дни. Ако не го спрем, китайското правителство ще подпише още споразумения за сигурност с повече тихоокеански държави", добави той.

В условията на засилено напрежение отвъд Тайванския проток Тайпе обяви рекордно увеличение на бюджета си за отбрана за 2023 г., с което годишните разходи ще достигнат 19,41 млрд. долара. Това представлява увеличение с 13,9% спрямо предходната година.

Ву заяви, че увеличението на бюджета за отбрана на Тайван е стабилно и че островът също така работи в тясно сътрудничество с партньори като САЩ за усъвършенстване на отбранителните си стратегии и повишаване на отбранителните си способности.

"Освен че увеличихме военния си бюджет, ние проведохме и реформа на военната си стратегия. Обсъждаме също така със САЩ как най-добре да подходим към стратегията на асиметричната война", каза той пред DW. "Имаме и специален бюджет, който се използва за елементи като ракети и реактивни самолети, и правителството е решено да увеличи военния ни бюджет".

ОЩЕ: Секторът, в който Китай се нуждае от Тайван

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com