Въздушните удари показаха слабостта на "Ислямска държава" , твърдят САЩ

29115
Въздушните удари показаха слабостта на "Ислямска държава" , твърдят САЩ

"Ислямска държава" не е непобедима, американските въздушни удари изкараха на светло слабостите й. Това заяви високопоставен източник от американското разузнаване, съобщава БГНЕС.

Матю Олсен, който е директор на Националния антитерористичен център, каза, че няма "достоверно" доказателство, че бойците от ИД да планират предстоящо нападение срещу Америка. Той обаче призна, че групировката може да опита да удари САЩ. Американските въздушни операции през последния месец показаха, че екстремистите са уязвими от концентрирани действия на бойното поле, каза той. "Поради успеха на тези удари ИД губи оръжия, губи оборудване и територия", заяви Олсен.

Съвместните действия на иракското правителство, кюрдските и американските сили през последните седмици "показаха, че ИД е уязвима срещу координирани и ефективни военни действия", каза той. "Ударите започнаха да убиват инерцията на ИД и дадоха възможност иракските и кюрдските сили да започнат офанзива", добави Олсен.

Според него е важно да се гледа на заплахата на ИД "в перспектива", тъй като екстремистите са опасни, но не могат да се сравняват със заплахата от "Ал-Кайда" преди атентатите от 11 септември 2011 г. "До този момент нямаме достоверна информация, че ИД планира да нападне САЩ", заяви той.

Кери: Екзекуцията на Сотлоф е средновековна диващина

Екзекуцията на втори американски журналист - Стивън Сотлоф, е средновековна диващина. Джихадистите, които са го извършили, не са истинс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com