За пример: Хиляди евреи и араби излязоха заедно на митинг за мир между Израел и Палестина (ВИДЕО)

5687
За пример: Хиляди евреи и араби излязоха заедно на митинг за мир между Израел и Палестина (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Митинг в подкрепа на мира и палестинско-еврейското партньорство се проведе в центъра на Тел Авив, според правозащитната организация "Шалом Ахшав", която се застъпва за мирно разрешаване на конфликта, съобщава РИА Новости, предаде БГНЕС.

"В момента в Тел Авив хиляди от нас на висок глас заявяват "да" на равенството, "да" на палестинско-еврейското партньорство, "да на мира", заявиха правозащитниците в изявление в официалния си Туитър, като уточняват, че в шествието участие вземат както евреи, така и араби.

Полицията се затрудни да посочи точния брой на участниците. "Нямаме никаква информация, тъй като там има пълен ред", отговаря на запитване на РИА Новости Михаил Цингерман, официален говорител на израелската полиция.

Израелски медии съобщиха, че няколко хиляди души са се събрали на площада пред театър "Хабима" в центъра на Тел Авив. Към тях се обърнаха писателят Дейвид Гросман, политици, представляващи левицата и арабските партии в Израел. Протестиращите призоваха за пълноценен мир с палестинците.

Контрасти

Междувременно, демонстрация в подкрепа на Палестина се проведe на площада на Републиката в Париж.

Около хиляда души са се събрали на площада, за да изразят недоволството си от политиката на Израел и да подкрепят Палестина.

Демонстрацията този път се провежда със съгласието на властите. Хората скандираха "Израел е убиец", "Свобода на Палестина", "Палестина ще спечели". Демонстрантите разгърнаха огромно палестинско знаме в средата на площада.

В акцията участваха представители на арабските диаспори, Общата конфедерация на труда (КГТ), Комунистическата партия, анархисти, както и френски симпатизанти.

Миналата събота в парижкия квартал "Барбес" се проведе неразрешена демонстрация в подкрепа на Палестина, която доведе до жестоки сблъсъци между протестиращи и полиция. Агресивната тълпа хвърляше бутилки, дъски и петарди по служителите на реда, гори кофи за боклук, а полицията реагира със сълзотворен газ и използване на водни оръдия. По-късно сблъсъците се засилиха: в отговор на провокации от страна на демонстрантите полицията започна да изстрелва гумени куршуми по тях. В резултат на демонстрацията в Париж бяха задържани 44 души, един полицай беше ранен.

Според френското министерство на вътрешните работи тогава 22 000 души са участвали в пропалестински акции в цяла Франция, в Париж - 2,5-3,5 хиляди души.

Същевременно, митингът в подкрепа на Палестина в Лондон завърши с изгаряне на израелски знамена в близост до израелското посолство. Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Лондон в знак на солидарност с палестинците.

Според съобщение на полицията, демонстрантите са повредили и автомобил, паркиран близо до израелското посолство в района на Кенсингтън по време на акцията. Някои от протестиращите са хвърляли бомбички по полицаи. В резултат на стълкновенията са задържани седем души, които са заподозрени в "нарушаване на обществения ред, утежнено от расови мотиви, хомофобски изявления, кражба и нарушаване на обществения ред с използване на насилие".

Преди седмица имаше и демонстрация в подкрепа на Палестина в Лондон с няколко хиляди души. В резултат на тази акция бяха задържани 13 души, а при сблъсъци с протестиращи девет полицаи бяха ранени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия