Западът дава 10 дни срок на Асад

3706
Западът дава 10 дни срок на Асад

Западните страни дават на сирийския президент Башар Асад срок от 10 дни да прекрати употребата на оръжие, се казва в проекторезолюция, внесена за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН.

Ако Асад не спази срока и насилието в Сирия продължи, страната ще бъде изправена пред нови санкции. Проекторезолюцията е дело на САЩ, Великобритания, Франция и Германия. Тя бе внесена като алтернатива на проекторезолюцията на Русия, която не предвижда санкции срещу Сирия. Гласуването на двата проекта трябва да се проведе преди 20 юли, когато изтича мандатът на наблюдателната мисия на ООН в Сирия.

В проекторезолюцията на западните държави сирийските власти се осъждат заради разрастващата се употреба на "тежки оръжия", включително снаряди, изстрелвани от танкове и хеликоптери.

Русия ще продължи да дава оръжие на Сирия

Русия ще продължи да доставя Сирия системи за противовъздушна отбрана, заяви днес заместник-директорът на Федералната служба за военно-...

Документът призовава за незабавно прекратяване на насилието и от двете враждуващи страни - правителството на Асад и силите на сирийската опозиция, при спазването на мирния план, лансиран от специалния емисар на ООН и Арабската лига Кофи Анан. Проекторезолюцията предвижда и удължаване на мандата на наблюдателната мисия на ООН в Сирия с 45 дни. ООН същевременно съобщи, че възнамерява да съкрати контингента наблюдатели от 300 на 150 души.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com