Топ 10 от пролетния фитнес сезон на Actualno (ВИДЕО)

4869
Топ 10 от пролетния фитнес сезон на Actualno (ВИДЕО)
Снимка: Стефан Терзийски

Селекция от първите 10 статии на Bestefficient с най-важните изводи, поуки и тук – там смешки, поднесени готови за директна консумация.

1. Най-важното понятие – изяснено!

 

Да си във форма, да си здрав не означава само да изглеждаш като фитнес модел. Да си във форма не е размер, а усещане, не е как изглежда тялото ти, а какво можеш да правиш с него. Защото „fit“ е състояние на добро здраве и способност да изпълнявате различни ежедневни активности и спортни дейности! Набирания например:

Ето малка част от вариациите на това упражнение, които реално ползваме и прилагаме с клиентите ми в техните тренировки; Още на YouTube канала на Bestefficient!

 

2. Тема, която ви взриви: как се „правят“ мускули без тежести

Проблемът при много хора, особено начинаещи, идва от това, че неизбежно асоциират големите мускули с големите тежести! Именно тук трябва да се вземе предвид следното – един средностатистически мъж, тежащ 80-85 кг например, има чудесна тежест, с която да борави, доста време преди да му се наложи да прибегне до нещо по-тежко в тренировките си.

Да вземем за пример едно класическо упражнение като лицевите опори. То има толкова много вариации и би могло да бъде комбинирано с други упражнения, че е възможно да го правите седмици наред, без да повторите една и съща разновидност. Можете ли да кажете същото, за която и да е машина във фитнес залата? Разбира се нужни са знания и опит, за да го постигнете, но нали затова са треньорите?!

3. Тема, която ви действа като валериан: релефа, пресата и „плочките“ на корема

Всеки от нас има мускули, т.е. плочки на корема, колкото и невероятно да звучи за някои хора. Това, което е необходимо, за да се покажат на бял свят, е да намалим слоя подкожни мазнини, разделящ мускулите от кожата, с други думи да намалим % на подкожните мазнини. Започнете от там и плочките ще започнат да се показват.

 

„Плочките“ на корема са пряко свързани с % подкожни мазнини, които ги „скриват“.

4. Тема на сезона: във форма #вкъщи

За да останете във форма вкъщи, първо: не се тъпчете! Разберете едно: Няма спортно занимание, треньор или друга сила на земята, които да ви задържат във форма, ако целодневно поглъщате огромни количества храна. Просто математиката няма да излезе – не само, защото ген. Мутафчийски не я пуска. Дори да сте активни час - два на ден, вероятността в това време да изгорите повече от 1000 ккал е много малка. Ако за сметка на това, днес консумирате 3 000, дори 4 000 ккал, усилията ви ще бъдат съвсем безпредметни.

 

5. Най-голяма трансформация за сезона

Bestefficient започна като .net блог сайт със статии за здравословен начин на живот, хранене и спортуване. Много бързо обаче се превърна в .com - цялостна онлайн платформа за тренировки чрез мобилно приложение, в което аз съставям твоята тренировъчна програма, насочена спрямо твоята лична фитнес цел.

 

6. Митът, разбит на най-ситни парчета: момичетата и тежестите

Масовите заблуди за тренировките с тежести могат да бъдат толкова далеч от истината, че вероятността тази нощ Крис Хемсуърт да влезе през прозореца, яхнал бял кон, и да ви остави бяла роза до възглавницата, е значително по-голяма. Това е вечният стереотип как тренировката с тежести ще увеличи обема на мускулите до неузнаваеми размери.

Tренировката с тежести ЗА ЖЕНИ е един от най-подценяваните начини за подобряване на тяхната форма. Тя ускорява процесите на стягане и отслабване и не на последно място – подобрява здравния им статус в дългосрочен план. Затова тренирайте, за да бъдете здрави - и в единия, и в другия смисъл на думата.

7. Пищов за тема: Във форма „без фитнес“

Хиляди извинения към всички, които кликнаха на заглавието, защото си помислиха, че предлагам магическа формула за добра форма без усилия! Не беше това.

Когато става въпрос за тренировки, оправданията са много, извиненията - големи, а времето и пространството никога не стигат, за да обхванат изобретателността на лирическия герой. Ако едничкото, което ви спира, е липсата на фитнес зала или определени уреди в нея, сигурен съм, че имам готово решение за вас: можете да тренирате навсякъде!

 

8. Какво не ви достигна? Ядене!

Имахме само една статия за хранене, но пък тя покри най-важното.

Когато стане въпрос за хранителни навици съм сигурен, че поне веднъж седмично чувате как някой приятел е станал веган, вегетарианец, пескетарианец, че е минал на кето и т.н. Като фитнес треньор чувам над 10 пъти на ден: “Хей, аз съм на кето, какво мислиш?“ Мисля, че си губите времето!

Диетата е продукт на „фитнес индустрията“ и никога не е имала за водеща цел да ви направи по-силни или по-слаби, а само да ви продаде идеята за това.

Казано накратко: има 4 калории на грам въглехидрати, 4 калории на грам белтъчини и 9 калории на грам мазнини. Почитайте Светата троица на Макронутриентите и се стремете към балансиран хранителен план, който можете да спазвате ЗАВИНАГИ. И да ви потретя за „плочките“ на корема!

9. За времето, мястото и злата участ, дето все на вас ще се падне

За 10 статии време доста съм ви пял, но това не променя факта, че нещата стоят точно така:

⦁ Ако времето е разменна монета, а целта – „добрата форма“, ние сме склонни „да платим“ твърде ниска цена за твърде високото очакване. Ето как фитнес индустрията бълва хиляди продукти ежедневно, стигайки до абсурда на 15-минутната тренировка, 7 мин за корем, 2 мин медитация или 1 мин планк на ден. Скептичен съм към всякакви предложения за „бързо и лесно стягане и влизане във форма“.

⦁ Това, което знам за времето е, че в един ден всички имаме само 24 часа (пробвал съм всичко, но не стават повече). Приемете, че имате задължително време за сън, хранене и работа и те са относително постоянни величини, затова ги извадете от въпросните 24 часа и в оставащото време добавете тренировките, но на първа позиция!

⦁ Целта сама по себе си не води до нищо. Много е вероятно дори да прегорите. Но не казвам да занижите целите си. Не, не бива да намалявате целта, трябва да увеличите усилията и – най-вече - да ги подредите в ПЛАН!

Bestefficient – 10 въпроса към твоя личен фитнес треньор

Важно е не мобилното приложение, което получаваш, а истинският треньор с реален опит, който стои зад него Най-трудното нещо във фитнес...

 

10. Най-важното!

Създаването на навик, на чувство на необходимост да спортува е един от най-хубавите подаръци, които човек може да направи на детето си. А и на себе си!

Използвайте тялото си. Тялото ви, това прекрасно превозно средство на главата, може да ви бъде безкрайно благодарно и да ви върне многократно усилията под формата на повече енергия, самочувствие и мускулен тонус, при това само след 5-10 тренировки.

Вероятно е, когато започвате, да имате нужда от помощта на специалист и да трябва да отделите малко повече време, за да заучите упражненията правилно. Но това са инвестиции, които се връщат, при това бързо и с лихвите.

 

Стефан Терзийски, фитнес експерт и основател на Bestefficient ™

За мен Google знае: Магистърска степен "Фитнес, Спорт, Здраве" Диететика - специализация във Франция
Кондиционна тренировка на професионални спортисти в Париж
Онлайн тренировки и консултиране – http://bestefficient.com/bg

Ти трябва да знаеш: Обичам професията си и за мен всеки човек,
който избере да работи с мен и всеки случай е специален :)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com