135 евро глоба за румънския президент заради обида срещу ромите

28944
135 евро глоба за румънския президент заради обида срещу ромите
Снимка: Getty Images/Guliver

Румънският президент Траян Бъсеску беше осъден да плати глоба от 135 евро заради дискриминационни изказвания срещу ромите по време на пътуване в Словения, съобщи Съветът за борба с дискриминациите (CNCD), предаде БГНЕС.

"Не за първи път президентът прави подобни изказвания, поради това Съветът реши да му наложи глоба", съобщи говорителят на CNCD Ищван Халер. За момента президентството не е коментирало санкцията.

При пътуване в Словения през ноември 2010 г. Бъсеску заяви публично, че "много малко роми номади искат да работят и много от тях живеят от откраднатото". Тридесетина румънски асоциации, защитаващи човешките права, осъдиха "расистките изказвания", които са "нов епизод в стигматизацията на ромите от високопоставени румънски представители". Те припомниха, че голямото мнозинство от румънските роми не са номади.

Неправителствената организация "Романи Крис" сезира Съвета за борба с дискриминациите. На първо време той се обяви за некомпетентен, защото изявленията били направени в Словения. Но Върховният съд, който беше сезиран от "Романи Крис", нареди на Съвета да се произнесе.

Готови ли са ромите за електронно гласуване?

Може би още не сме готови за електронното гласуване, смятат представителите на ромския етнос във властта Александър Методиев и Илия И...

Президентът Бъсеску вече беше санкциониран два пъти за дискриминационни изказвания срещу ромите – през 2007 г. след като нарече журналистка "мръсна циганка" и през 2011 г. заради това, че обвини ромите, че крадат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com