2/3 от домакинствата в Гърция са в тежко финансово положение

2488
2/3 от домакинствата в Гърция са в тежко финансово положение
Снимка: iStock

Две на всеки три домакинства в Гърция са в по-лошо финансово състояние в сравнение с преди шест месеца. Причината е въздействието на пандемията от коронавирус върху икономиката, показва проучване на Intrum, цитирано от в. „Kathimerini“.

67% са процентите на Гърция – подобно на Румъния – което е най-високият дял сред 24-те страни, които бяха изследваните от шведската компания за услуги за управление на кредити. Това е далеч над средното ниво за Европа от 48%.

9 души заразени с коронавирус за ден в Гърция

Броят на заразените с коронавирус в Гърция през последното денонощие е нараснал с 9 души. С тях общият брой на заразените е достигнал 3...

В основата на този висок процент е голямата зависимост на гръцката икономика от туризма. Дори страни с много повече случаи на коронавирус и десетки хиляди смъртни случаи, като Великобритания, Италия и Франция, показват по-ниски проценти (съответно 55%, 54% и 41%) от домакинствата, отчитащи влошаване на финансите си от шест месеца по-рано.

Тази ситуация в Гърция ще доведе до увеличаване на дълга на домакинствата, намаляване на капацитета за спестяване и нарастване на заемите за покриване на задължения.

Ако оценката от изследването на Intrum се потвърдят от данните, може да се очаква нова дългова криза в Гърция в момент, когато за мнозина предишната криза не е приключила въпреки намаляването на лошите кредити и различните уреждания на дългове към държавата и осигурителните фондове.

Според проучването 61% от домакинствата в Гърция смятат, че сметките им растат по-бързо от доходите им. Това е вторият най-висок процент след Франция (62%), докато средният за Европа е 42%.

Гърция сваля ограниченията за италианските туристи

Гърция ще започне да премахва ограниченията за пристигащите от Италия пътници, потвърдиха външните министри на двете страни по време на...

Въпреки че банковите депозити се увеличиха, тъй като опциите за пазаруване на хората бяха значително намалени по време на блокирането, тази тенденция се обръща поради увеличени задължения и по-ниски доходи. Следователно 52% от гръцките домакинства (четвъртият най-висок процент сред 24-те държави) казват, че спестяват по-малко пари в сравнение с миналото поради пандемията. Средната европейска ставка е 39%.

Друга тревожна констатация е, че 28% от домакинствата в Гърция казват, че прибягват до заеми, за да плащат сметките си, което вероятно ще доведе до порочен цикъл на дълга. В Европа средната ставка е 18%, предава БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com