Албанци на протест пред централата на ООН заради участието на Вучич в Съвета за сигурност

1227
Албанци на протест пред централата на ООН заради участието на Вучич в Съвета за сигурност
Снимка: Getty Images

На 23 октомври етнически албанци ще се съберат пред централата на Организацията на обединените нации в Ню Йорк, за да протестират срещу участието на сръбския президент Александър Вучич в заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

С този протест албанците в САЩ ще настояват Белград да понесе отговорност за "военните престъпления и терористичната атака в Банска", предаде "Коха", цитирана от БГНЕС.

Става въпрос за престрелката от края на септември в Северно Косово, при която поне 30 въоръжени нападатели откриха огън и убиха косовски полицай. След това се барикадираха в манастир, някои бяха задържани, а други избягаха в Сърбия. Според косовския премиер Албин Курти Белград има пряко участие в атаката, извършена в район, населен с множество етнически сърби. Вучич отрича.

Още: Косово: Един от убитите нападатели е бил бодигард на сръбския топ шпионин

Протестът в Ню Йорк

Протестът пред централата на ООН е организиран от Марк Гьонай - член на градския съвет на Ню Йорк, с подкрепата на много други албанско-американски асоциации.

Основната тема на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, което ще се проведе, ще бъде терористичната атака в Банска. Косово ще бъде представлявано от президента Вьоса Османи, а сръбските медии съобщиха, че Александър Вучич ще присъства в Съвета, но премиерът Ана Бърнабич ще представлява официално Белград.

Още: Корекция на границите между Сърбия и Косово? Вучич чака с нетърпение Тръмп в Белия дом

Курти: Онези, които не са знаели коя е Сърбия, най-накрая трябва да разберат

Премиерът на Косово Албин Курти каза, че утре, 21 октомври, ще се разбере какво ще поискат и какво ще предложат европейските и американските представители, които ще посетят Косово, съобщи „Коха“.

"Мога да кажа, че не можем да имаме нормализация без сигурност. Сигурността на Косово трябва да бъде приоритет за държавните институции, хората и обществото. Затова ние работим ден и нощ с всичко, което можем и знаем“, каза Курти в изявление след церемония по полагане на основния камък на детската градина в село Годанц в Щиме.

Снимка: Getty Images

"Жизненоважно е за Косово, за демокрацията, но бих казал и за балканския регион като цяло, че онези, които не са знаели или не са разбрали коя е официална Сърбия и Белград, най-накрая да го направят, защото там не е Косово. Сърбия е тази, която трябва да бъде санкционирана", каза Курти.

Още: Призив в ЕС: Да спрем парите за Сърбия, ако тя има общо с фаталната престрелка в Косово

Той говори и за процеса на диалог с Белград. По-рано тази година ЕС посредничи в сделка между двете страни - Косово да позволи сформирането на сръбски общини в северната част, което да даде повече самоуправление на местните етнически сърби, а Сърбия да не блокира Прищина за приемането ѝ в международни организации. Припомняме, че Белград не признава Косово като отделна държава, откакто тя обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

Още: Тагарев посочи три заплахи за националната сигурност, едната е много близо до нас

"Що се отнася до диалога в Брюксел, имаме споразумение там, но пак казвам, заради Сърбия, то не е изпълнено. Винаги сме били конструктивни, ангажирани, креативни и няма абсолютно никаква вина или отговорност от наша страна, че Косово и Сърбия нямат нормални отношения. Основното споразумение на Брюксел от 27 февруари е съсредоточено върху фактическото взаимно признаване и колкото по-бързо се приложи, ще имаме не само демократична и европейска нормалност, но и сигурност за нашата страна и за региона“, заяви Албин Курти.

Още: Сърбия се готви за война с Косово: Данни и обяснение как от косовския премиер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com