Албанска телевизия: Има нов проект за споразумение между България и Северна Македония

9462
Албанска телевизия: Има нов проект за споразумение между България и Северна Македония
Снимка: Пресцентър Президентство

Има нов нонпейпър за разрешаване на спора между властите в България и Северна Македония (РСМ). Това съобщи албанско-езичната телевизия "Клан", която публикува и две страници от този документ на английски, за който твърди, че "са запознати двете страни и Брюксел", пише БГНЕС.

Според информацията, "България ще получи гаранции за укрепване на сегашната концепция за национална държава и ще се признае историческият контекст за българския произход на нейните граждани без изключение и по този начин България ще се освободи от травмата, че чрез малцинствените права може да се застраши нейната дългосрочна стабилност и сигурност".

Македонският парламент прие резолюцията за червените линии в преговорите с България

Парламентът на РС Македония прие днес предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за държавните позиции в преговорите с България, съобщи порта...

Нонпейпърът предвижда българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ, а организациите на българите да получат специална защита от страна на властите в Скопие. "По този начин българите ще могат да популяризират и изучават собствения аспект на историческите събития и това ще им бъде гарантирано с конституцията", пише още в документа. В същото време обаче "мнозинството от славянския народ, което счита себе си за македонско и разчита на историческия контекст за уникалност на македонския народ, ще съхрани собствен аспект и наратив за тази обща история".

"На практика това ще означава, че има една фактическа истина, произлязла от емпирична научна дейност, на която ще се позволи двоен аспект на определяне на националния контекст и значение за две национални идентичности и тази двойна система ще се прилага в образователната система, с двойно обяснение на контекста на историческите събития, включвайки и македонския, и българския наратив", се казва още в информацията на ТВ Клан. Въпросът за езика и използването на краткото наименование на Северна Македония ще се решава съгласно последните предложения на председателството на ЕС, които на практика са приети и от двете страни.

Властите в Скопие отказаха да отговорят директно дали наистина съществува подобен документ. От правителството заявиха, че за тях "единственото официално предложение за разрешаване на спора е последното португалско предложение, което е приемливо за всички страни".

От кабинета на македонския президент Стево Пендаровски съобщиха от своя страна, че "от София не е изпратен подобен документ и че от месеци не се водят никакви преговори". Оттам уточниха, че "позицията на президента Пендаровски по отношение на идентичността и езика на македонския народ е ясна и тя е непроменена - за тях не са водени и няма да бъдат водени преговори".

Владо Перев: Сърбоманите и русофилите работят срещу България и РСМ

Пропагандата на просръбските кръгове в Македония и на русофилите в България е насочена към разрушаването на отношенията между двете стр...

Специалният представител на ЕС за Западните Балкани и диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак вчера след обяд не отговори на въпроса дали съществува нонпейпър с нови предложения за решение между Скопие и София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com