Балкански мигранти щурмуват Европейския съюз през Румъния

1603
Балкански мигранти щурмуват Европейския съюз през Румъния
Снимка: Getty Images/Guliver

Стотици балкански мигранти преминават нелегално в ЕС, като пресичат границата на Сърбия с Румъния, установява журналистическо разследване, публикувано от ЕUobserver.

Успоредно с бежанския поток от Близкия изток и Азия, мигранти от Косово и Албания също опитват да влязат в Европейския съюз. Пътят им през Унгария бе пресечен с построяването на оградата по унгарската граница. През 2016 г. правителството на Будапеща приключи с изграждането на висока четири метра, 175 км дълга ограда на границата със Сърбия, за да спре имигрантите да влязат в страната. По данни на Европейската агенция по границите и бреговата охрана Frontex след завършването на оградата незаконните пресичания на границата между Сърбия и Румъния са нараснали десетократно през първите шест месеца на 2017 г. в сравнение със същия период на предходната година.

Десетки мигранти бяха спасени край Гибралтарския пролив

Най-малко 41 нелегални мигранти бяха спасени във водите на пролива Гибралтар край бреговете на Испания. Това съобщи Морската служба за ...

Румънската гранична полиция съобщи, че от началото на 2016 г. до март 2018 г. са задържани 148 косовски граждани и 95 албанци за незаконно преминаване на границата. Румънските власти обаче отказват да дадат много повече подробности за мигрантите от Косово поради политическата чувствителност, тъй като Румъния е една от петте страни от ЕС, които не признават независимостта на Косово.

Документите за самоличност на Косово се приемат от Румъния само за установяване на самоличността на конкретно лице. Ако имигрантите от Косово се хванат след влизането си в Румъния, те ще бъдат преследвани и изпратени обратно в Сърбия, освен ако не поискат убежище, когато могат да останат в Румъния, докато съдът се произнесе по техните искания. Фактът, че Сърбия също не признава Косово, допълнително усложнява статута на мигрантите и процедурите за репатриране. Сръбската полиция отказа да коментира какво правят с косовските мигранти, които са били депортирани от други страни като Румъния. Междувременно косовската полиция няма пряко сътрудничество със сръбските си колеги, за да обменя информация за мигрантите, а уведомленията за опит за незаконно преминаване на границата не се прехвърлят на властите в Прищина, пише още в. "Сега".

Журналистическото разследване посочва примери за ползване на фалшиви сръбски и български паспорти от нелегалните мигранти. Трима косовари са заловени в Румъния с фалшиви сръбски документи, за които твърдят, че купили по 500 евро за брой. При друг случай полицията залавя двама нелегални мигранти с фалшиви български паспорти в международен влак през Унгария на път за Швейцария. Те твърдят, че купили паспортите в Сърбия за 2000 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com