Белград описа с препоръки антибългарската и антиевропейска политика на РСМ

12561
Белград описа с препоръки антибългарската и антиевропейска политика на РСМ
Снимка: iStock

Най-старото и проправителствено издание в Белград вестник "Политика" описа и открито подкрепи в най-малките подробности антибългарската и антиевропейската политика в съседна Република Северна Македония, предаде БГНЕС.

Изданието открито призовава властите в Скопие да не изпълняват препоръките на европейските лидери, които ще доведат до членство на страната в ЕС. Под заглавие "ЕС поставя условия, а България унижава Македония" изданието повторя целият арсенал от антибългарската пропаганда в западната ни съседка, който бе сътворен след 1945 година, по време на югославския диктатор Йосип Броз Тито. В публикацията има линкове с "анализи и за фашистките прояви в Хърватия".

Германският президент призова РСМ да признае българското малцинство

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова Република Северна Македония да признае присъствието на българско етническо малцинс...

ОЩЕ: Ковачевски: В Историческата комисия не се обсъжда статута на Mакедонската православна църква

Ето и част от текста:

В рамките на само 15 дни македонската столица бе посетена от президента на Германия Франк Валтер Щайнмайер и държавния секретар по европейските въпроси на Франция Лоранс Бун. И двете визити в РСМ са свързани с една политическа матрица, с онази когато европейските лидери преди подписването на Преспанското споразумение убеждаваха македонците да променят Конституцията и името на държавата, защото с това, както те твърдяха, ще изпълнят стратегическата си цел - евроинтеграцията.

Всички знаем развитието на събитията: Преспанското споразумение бе подписано, Конституцията бе променена, както и името на страната, но не се стигна до членство в ЕС. Обещанията на лидерите от ЕС се изпариха, а препятствията по македонския път на евроинтеграцията продължиха да се увеличават. Спорът с Гърция бе решен, но сега конците за членството на РСМ в ЕС се дърпат от България с нейните неразумни искания спрямо македонския съсед. За да бъде преодоляно българското препятствие се пръкна т.нар. "френско предложение". Сега на тази страна се внушава още една промяна на най-големия държавен акт: по искане на България, отново с обещанието, че това ще доведе до отварянето на вратите на европейското семейство.

Буяр Османи: Атаката срещу българския клуб в Охрид е опит за провокация

Часове след стрелбата по българския клуб "Цар Борис Трети" в Oхрид пред Нова телевизия говори министърът на външните работи на Северна ...

Естествено тези две "малки" условия за европейската интеграция на РСМ се различават точно в детайлите. Докато преди подписването на Преспанското споразумение имаше обещание, че страната веднага след промяната на Конституцията и името на държавата ще бъде приета в ЕС, сега дори и промяната на конституцията на РСМ не гарантира дата за членство в европейското семейство. Нещо повече, държавният секретар на Франция по въпросите на ЕС Лоранс Бун каза, че членството на РСМ в ЕС до 2030 година доста амбициозна цел, но не и неизпълним.

И докато се говори за необходимите промени и реформи за сближаването със съвременното общество България разравя наследството от Втората световна война, перчейки се на македонска земя, с искането македонците да се отрекат от собствената си идентичност и език, както и от наследството на народно освободителната война. Всичко това докато чопли в раните от Втората световна война, когато Македония беше под българска окупация, а София бе в съюз с нацистка Германия.

Превъплъщението на фашизма започна с откриването на българския клуб в РСМ "Ванчо Михайлов“, след това на клуба "Цар Борис Трети“, който бе пропагандатор на нацизма на Хитлер и фашизма на Мусолини, с безусловната подкрепа на българското държавно ръководство. И не само това, министърът на външните работи на България подчерта, че няма нищо против факта, че в Охрид се открива клуб, който прославя образа и делото на цар Борис Трети, въпреки че по негово време действа законът за "чистата раса", който бе приет в българското събрание. Но го притеснява, че в Северна Македония има училище на името на Йосип Броз Тито. Да, притеснява ги името на човека, който прогони фашизма от Северна Македония.

Тъй като ЕС запази мълчание за действията на своята страна-членка, попитахме държавния секретар по европейските въпроси на Франция Лоранс Бун дали ЕС ще застане на пътя на България и нейните искания за унищожаване на реликвите от Втората световна война, на което тя лаконично отговори: Ще подкрепим Северна Македония по пътя към ЕС.

Доц. д-р Наум Кайчев: Македонските колеги се отдръпнаха от предварително договореното

По време на последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между Българи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Румъния си поиска от Русия историческо златно съкровище

Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС

Северна Македония ще си купи 8 военни хеликоптера (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com