Буяр Османи: Отношенията ни са жертва на вътрешнополитическата динамика в България

2329
Буяр Османи: Отношенията ни са жертва на вътрешнополитическата динамика в България
Снимка: БГНЕС

Отношенията между България и Северна Македония често са ставали жертва на вътрешнополитическата динамика в България, а политици са се опитвали да използват този въпрос за политически дивиденти. Това каза днес в Скопие пред журналисти министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Според него, за съжаление, вицепрезидентът Илияна Йотова е била водеща на „една такава кампания против Северна Македония и македонския народ в опит да си създаде собствен политически профил".

Още: Османи: Повторно отваряне на двустранните въпроси с България е неблагоприятно

„Това беше отхвърлено не само в Северна Македония, но и в България. Все повече се вижда, че определени участници в политическия живот без никакво чувство за важността на двустранните отношения на двете държави злоупотребяват с тази тема за политически цели и само мога да осъдя това, защото то не води до нищо добро в отношенията между двете страни, които са съюзници в НАТО", каза Османи.

Думите му са в отговор на журналистически въпрос, свързан с различните послания, които според медиите в страната изпращат председателят на българския парламент Росен Желязков и вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде БТА. 

Още: Буяр Османи: Ако ВМРО-ДПМНЕ подкрепи промените в конституцията, ще избере дата за следващия вот

„Желязков с призив за диалог, Йотова с друг рефрен", в този дух бяха част от заглавията в медиите в Северна Македония след посещението в Скопие на Росен Желязков и думите на Йотова по време на отбелязването на 100 годишнината от създаването на Македонския научен институт, което се проведе в София.

Колко са албанците в Северна Македония?

Османи беше попитан и за реакция по повод твърденията, които се появиха в медиите в Северна Македония, свързани с преброяването на населението в Албания и натиск от страна на България „македонците в Албания да се записват като българи".

„Надявам се всеки гражданин на Албания да е използвал правото си да се определи в преброяването така, както се чувства, защото никой няма право да оказва натиск", отговори Османи, който уточни, че е в комуникация с властите в Албания, а посолството на страната в Тирана „е активно в тази област".

Още: Османи: По-добре референдум "за" или "против" ЕС, вместо избори

Твърденията за оказван натиск по време на преброяването в Албания от страна на България бяха разпространени от бившия депутат в албанския парламент и председател на партия в Албания, която се определя като македонска, Васил Стерьовски. Според него „основният механизъм за заплаха са българските паспорти, които в случай че се декларират като македонци, ще им бъдат отнемани или изобщо няма да бъдат издавани на онези, които са кандидатствали за тях". Стерьовски настоява за удължаване на срока на преброяването в Албания, тъй като според него „жителите в македонските области не са били преброени, понеже голяма част от от живеещите там си осигуряват препитанието със сезонна работа в съседни държави".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани