България и Македония отбелязват заедно Деня на храбростта

1651
България и Македония отбелязват заедно Деня на храбростта

За десета поредна година Фондация "Българска памет" организира поклонение на българското военно гробище в Ново село, Македония и тържествено честване на Деня на храбростта 6 май. В инициативата и тази година ще се включат свещеници от Македонската православна църква, граждани, политици и общественици от България и Македония. В поклонението ще вземат участие Детския хор и Духовия оркестър на НМУ „Любомир Пипков“ - София, както и 250 младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини.

В деня на небесния покровител на българската армия Св. Георги, заупокойна молитва в памет на падналите герои ще бъде отслужена от главата на македонската църква дядо Стефан, архиепископ Охридски и митрополит Скопски. С възлагане на венци от името на българските държавни институции, почит към паметта на падналите в защита на националните идеали ще отдадат и гвардейци от Националната гвардейска част.

Свети Георги става покровител на Плевен

Свети Георги Победоносец става закрилник и небесен покровител на Плевен, съобщава изданието topnovini.bg. Това обяви днес кметът на Общ...

Военното гробище в Ново село е второто обновено българско войнишко гробище на територията на Македония. В него са погребани 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Загиналите войници произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България. От 2006 г. в обновеното военно гробище се организират военни и религиозни церемонии за отдаване на почит на падналите герои.

Фондация "Българска памет" цели да превърне родолюбивата инициатива на поклонението в Деня на храбростта 6 май в добър пример за съвместно празнично честване в духа на добросъседския диалог и солидарност между България и Македония и в перспективата на общото европейско бъдеще.

Поклонението на българското военно гробище в Ново село, Македония ще се извърши от 12:30 часа (източноевропейско време).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com