X
 
 

България връща на Турция ценни артефакти

4886 0
България връща на Турция ценни артефакти
Снимка: БГНЕС
България ще върне на Турция артефакти с археологически произход, задържани от българските митнически органи на ГКПП–Капитан Андреево през октомври 2016 година при незаконен внос от турски гражданин.

Движимите културни ценности са общо 63 броя, от които 56 монети (златни, сребърни и бронзови антични, римски и византийски монети), 6 бронзови антични апликации и 1 бронзова фибула.

Анкара: Страни-съюзнички в НАТО имат руски зенитни системи

Най-малко три държави-членки на НАТО използват руските системи за противоракетна отбрана от години, в момент, когато САЩ увеличават нат...

Предаването на ценните артефакти ще се състои на 13 юни в Националния археологически институт с музей при БАН. Предметите ще бъдат предадени от зам.-министъра на културата Амелия Гешева на турския зам.-министър на културата и туризма Йозгюл Йозкан Явуз.

За връщането им Турция е отправила до Министерството на културата официално искане с приложена експертиза, с която турски специалисти представят доказателства за произход на културните ценности от територията на Република Турция. Представени са и доказателства за незаконен износ, както и информация за статута на археологическите културни ценности като държавна собственост, съгласно турското законодателство.

Процедурата по връщане на незаконно изнесени културни ценности се осъществява на основание на Конвенцията на ЮНЕСКО за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности (Париж, 1970 г.) и Споразумението за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзитно преминаване и прехвърляне на собствеността на културни ценности, сключено между Република България и Република Турция през 2012 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители