Бъсеску е обвинен в пране на пари

609
Бъсеску е обвинен в пране на пари
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият румънски президент Траян Бъсеску е заподозрян в пране на пари. Това съобщи самият той на страницата си в социална мрежа.

“Бях информиран, че съм заподозрян в пране на пари във връзка с дело, свързано с покупката на земя и къща през 2000 г. и съответно през 2002 г., което е започнало заради иск, подаден от господин Чувику”, отбеляза бившият държавен глава. Той добави, че през юни 2012 година прокуратурата не е разрешила да започне делото, но то бе възобновено през 2015 година, след като Бъсеску вече не бе президент, предаде БГНЕС.

Бъсеску модаде молба за молдовско гражданство

Бившият румънски президент Траян Бъсеску подаде молба за молдовско гражданство. Миналата седмица бившият президент на Румъния, заедно...

“Разбира се, че аз ще се явя в прокуратурата, веднага щом ме извикат”, уточни Бъсеску.

Румънската преса вече писа, че като столичен кмет преди години Бъсеску е придобил парцел от 3,700 квадратни метра в столичния район Беняса за 1,4 млрд стари леи (около 70 000 долара). След това той го продал 4 пъти по-скъпо и със спечелените пари си купил вила.

Това не е първият корупционен скандал, свързан с бившия държавен глава. В началото на тази година съд осъди на 4 години затвор родния му брат Мирчу. По данни на следствието срещу подкуп той обещал да привлече брат си в качеството му на президент за освобождаването от затвора на осъден за убийство престъпник Санду Ангел. Бъсеску отказа да подаде оставка по искане на Сената след ареста на брат му с довода, че няма никакво отношение към случая. След това обвинения в корупция и други злоупотреби бяха предяви срещу президентския племенник Драгоша и зетя Раду Прикопа, фигуриращ в разследването на случай, в който е замесен синът на бившия молдовски президент Сергей Лучински.

През последните години на подсъдимата скамейка в Румъния се оказаха бившият премиер, няколко министри, а също десетки високопоставени представители на правосъдието и полицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com