Бъсеску: Румънците са жертви на национализма в някои европейски страни

30100
Бъсеску: Румънците са жертви на национализма в някои европейски страни
Снимка: Getty Images/Guliver

Румънският президент Траян Бъсеску изрази съжаление, че румънците са станали жертви на националистически подход в някои държави в Европа във връзка с отмяната на ограниченията за трудовия пазар, предаде БГНЕС.

"Румъния се присъедини към Европейски съюз, който искаме да продължава да се развива, но от друга страна румънските граждани стават жертви на националистически подход, който се проявява в някои държави членки", заяви президентът на среща с дипломатическия корпус.

Заради икономическата криза и високата безработица в някои страни "националистически или ултранационалистически формации може да постигнат силни резултати на изборите за Европейски парламент, но тяхното говорене вече предизвика неуместно отношение към румънските и българските граждани в някои държави членки след отмяната на ограниченията за трудовия пазар", каза още Бъсеску.

Гражданите на Румъния и България, които се присъединиха към ЕС през 2007 г., могат да работят в повечето държави членки на ЕС от години, включително в Швеция и Италия. На 1 януари деветте държави, които продължаваха да изискват разрешително за работа, включително Германия и Великобритания, отмениха ограниченията.

Част от политиците в Германия и Великобритания заплашиха с "инвазия" на румънци и българи, като ги обвиниха, че "искат да се възползват от социалните помощи". Еврокомисарят по заетостта Ласло Андор обаче заяви, че не трябва да се очаква "значително увеличаване на румънските и българските имигранти" след 1 януари и изрази съжаление от "истеричния" тон на дебата във Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com