Чавушоглу: Русия трябва час по-скоро да отмени санкциите

6713
Чавушоглу: Русия трябва час по-скоро да отмени санкциите

Анкара смята за необходимо Русия по-скоро да отмени въведените срещу Турция икономически санкции във връзка с инцидента, при който бе свален руски бомбардировач. Това заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу в интервю за агенция ТАСС.

"Икономиката и търговията винаги са заемали особено място в нашите двустранни отношения. Смятаме, че е погрешно заради печалния инцидент да позволим да бъде нанесена вреда на нашите отношения, които в резултат на многогодишни усилия са натрупали солидна и здрава основа", каза турският министър в отговор на въпрос как Анкара оценява подписания от президента на Руската федерация указ за приемането на специални икономически мерки по отношение на Турция.

Българите и "войната" между Турция и Русия

Как се отнасят българите към ескалиралия конфликт между Русия и Турция? Каква роля играят националните симпатии и антипатии към двете ...

Според турската страна, по-рано между двете държави е съществувало разбирането, че търговско-икономическите отношения не трябва да се влияят от политическите разногласия.

"Вместо ескалация на напрежението ни е необходимо спокойно и възможно по-скоро преодоляване на този период и възстановяване на предишните отношения. Трябва да помним, че в противен случай този трагичен инцидент може да доведе до трайни последици, а така също и до усложняване на отношенията между нашите народи", подчерта Чавушоглу.

"Смятам за целесъобразно в интерес на нашите страни и тяхното бъдеще да бъдат преразгледани тези мерки, а също и незабавно да бъдат отменени. В противен случай тези икономически мерки могат да окажат влияние на икономиката и на двете страни и могат да имат негативни последици не само за турския, но и за руския народ", заяви турският външен министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com