Ципрас иска предсрочни избори в Гърция

20843
Ципрас иска предсрочни избори в Гърция
Снимка: Getty Images / Guliver

Според преброените 83,5% от бюлетините за Европейските избори гръцката радикална левица СИРИЗА изпреварва дясноцентристката управляваща партия „Нова демокрация" с 3,57% от гласовете, предаде радио „Атина".

Тези резултати отреждат на гръцката СИРИЗА шест от oбщо 21 мандата в новия Европейски парламент, а „Нова демокрация" получава пет. За първи път евродепутати ще има крайнодясната партия „Златна зора", която се явява трета политическа сила на този вот. За нея са гласували 9,44% от гръцките избиратели.

ЕК утвърди специална програма за развитие на Гърция

Европейската комисия е утвърдила Национална стратегическа програма за развитие на Гърция за периода 2014-2020 година на обща стойност...

По два мандата в Европарламента ще имат новите партии „Гръцка маслина" (8%) и „Реката" (6,54%) и Комунистическата партия (6,08%). Един мандат ще има и малката дясна формация „Независими гърци".

СИРИЗА печели втория тур на местния вот в областта Атика, но „Нова демокрация" е големият победител в останалите, общо 13, области.

Столицата Атина и вторият по големина гръцки град Солун си запазват кметовете. Това са Георгиос Каминис, който надделя, макар с малка разлика, след оспорван вот във втори тур с представителя на СИРИЗА Гавриил Сакеларидис и ще управлява за втори мандат гръцката столица в следващите пет години.

За кмет на Солун беше избран отново подкрепяният от социалистическата партия ПАСОК Янис Бутарис, спечелил с голяма преднина пред своя съперник Ставрос Калафатис, зад който стоеше „Нова демокрация".

Управляващите в Гърция продължават да вземат заеми

В Гърция управляващите партии продължават да вземат заеми въпреки невъзможността да ги изплащат. Банката на Гърция отказа информация ко...

„СИРИЗА печели. За първи път в Европейския парламент влиза крайнодясната „Златна зора", от затвора нейният лидер Николаос Михалолиакос приветства изборния успех на своята партия. В Гърция се оформя нов политически декор след победата на радикалната левица", коментират изданията в Атина.

„Предотвратихме кошмара, правителствената коалиция в Атина остава гарант за стабилността", извеждат в заглавия вестниците оценката на Андонис Самарас за изборите. Премиерът каза, че със своя вот гърците са изпратили послание към кабинета, но са предотвратили свалянето му, за което е пледирала опозицията в лицето на радикалната левица СИРИЗА.

„Всички, които се опитваха да придадат на тези избори характер на референдум, на допитване до народа, се провалиха", каза Самарас, подчертавайки, че опозицията не е могла да увеличи процентите си от последните национални избори.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас обаче иска предсрочни избори възможно най-скоро с мотива, че е нужно да се възстанови демократичният нормален ред в страната, отбелязват вестниците.

Местни избори в Гърция

В Гърция днес се провеждат местни избори, предаде AFP. Гласуването започна в 07.00 часа и ще завърши в 19.00 часа. Право на глас имат о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани