Ципрас се готви за предсрочни избори чрез блокада на избора за нов гръцки президент

16426
Ципрас се готви за предсрочни избори чрез блокада на избора за нов гръцки президент
Снимка: Getty Images / Guliver

Лидерът на най-голямата гръцка опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас потвърди, че неговата цел са предсрочните избори, а това ще се постигне, ако се възпрепятства избора на нов президент на страната от страна на парламента, предаде БГНЕС.

Гръцкият парламент ще избере новия президент през март догодина. Съгласно Конституцията президентът на Гърция се избира от парламента в три кръга. Ако в рамките на тази процедура не бъде избран нов президент, парламентът се разпуска и се провеждат нови избори.

Президентът може да бъде избран в първия кръг, ако получи подкрепата на 200 депутати, около две трети от общо 300 народни представители в парламента. Партиите от управляващата коалиция в момента имат 153 места. Невъзможността за договореност кой да замени Папуляс може да бъде голяма опасност за правителството.

Ципрас повтори част от речта си в нощта на евроизборите за необходимостта от демократичен, прогресивен и радикален съюз. Той подчерта обаче, че този съюз трябва да иска на изборите едно абсолютно мнозинство.

Лидерът на ПАСОК, вицепремиер и външен министър Евангелос Венизелос преди няколко дни подчерта, че политическите партии в Гърция не трябва да опитват да блокират избора на председател догодина, защото това би предизвикало предсрочни парламентарни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com