Църквата-музей „Св. София“ в Истанбул се превърна в джамия

47475
Църквата-музей „Св. София“ в Истанбул се превърна в джамия

За пръв път от 85 г. насам в църквата-музей „Св. София“ в Истанбул бе отслужена мюсюлманска сутрешна молитва, съобщава Анадолската агенция.

Сутрешният намаз в храма увенча нощта Кадр, в която целият ислямски свят се моли и иска прошка за греховете си. Това е нощта, в която на пророка Мохамед е бил низпослан свещеният Коран, тя се отбелязва като „по-свята от хиляда месеци“, а 3 дни след това се слага край на мюсюлманския пост преди Рамазан байрам.

Демонстранти поискаха "Св. София" в Истанбул отново да стане джамия

Голяма група мюсюлмани организираха демонстрация пред храма "Света София" в Истанбул, с искане той отново да бъде превърнат в джамия. В...

На тържествената служба, водена от истанбулския мюфтия Рахми Йаран, присъства ръководителят на дирекцията по вероизповеданията Мехмет Гьормез. „Екзекуторите от летището удариха не само душите ни, но и върховните ценности, които ислямът носи. Дни преди нощта Кадр, в часовете след ифтар /благотворителна вечеря след залеза на слънцето по време на пости, бел.авт./ радостта ни от празника бе помрачена и аз не разбирам каква е тази идеология, която повелява бруталното убийство на десетки хора на аерогарата. Когато те убиват хора, всъщност убиват себе си. Престъпно е да се позоваваш на религията и да проливаш кръв. Но разбира се, безполезно е основанията на убийците да се търсят в религията, те са загубили обективна представа и са създали загубена кауза, насочена към идеята на нищото, това е нихилистичен вихър на лудостта“, коментира Гьормез след кратко молитвено въведение под купола на църквата „Света София“.

Тя е осветена за пръв път през 360 г. като катедрален храм на Константинополската патриаршия, разрушавана е два пъти при безредици, а съвременната сграда е построена през 532-537 г. при император Юстиниан Първи. След падането на Константинопол под османска власт през 1453 г. е превърната в джамия, но след разпада на империята правителството на Турция секуларизира сградата през 1934 г. и тя функционира като музей.

Това е лична заслуга на Кемал Ататюрк. През 2012 г. се разгоря дебат за превръщането на „Света София“ отново в джамия, а следващата година депутат от Партията на националистическото действие внесе законопроект за отмяна на декрета, с който тя е превърната в музей. Тогава и вицепремиерът от Партията на справедливостта и развитието Бюлент Арънч припомни, че други две църкви от византийско време в Трабзон и Изник вече са действащи джамии. На 6 юни т.г. Greek Reporter предупреди, че истанбулската църква-музей ще бъде превърната в джамия по време на месеца Рамазан и 30 дни в нея ще се чете Коран до финала на постите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани