До 16-ти май новият македонски парламент трябва да заработи

26926
До 16-ти май новият македонски парламент трябва да заработи

Според член 81 от Конституцията на Република Македония новият президент на страната Георге Иванов трябва да започне новия си мандат най-късно до 12 май тази година с тържествено слово пред парламента, в което ще обещае да спазва Конституцията и законите на страната, предаде БГНЕС.

Според върховния закон на Македония новият парламент трябва да бъде учреден най-късно 20 дни след провеждането на изборите или до 17 май 2014 г. Учредителното заседание се насрочва от председателя на предишния парламент. Ако не се проведе учредително заседание в посочения срок, депутатите сами учредяват парламента на 21-я ден от деня на провеждане на изборите или 18 май 2014 г. Мандатът на новите депутати започва да тече от учредителното заседание на парламента.

След като бъде утвърден кворумът, се избират председатели и членове на Мандатната комисия на парламента. Мандатът на депутатите се утвърждава на учредителното заседание по предложение на Мандатната комисия.

Президентът е длъжен в срок от 10 дни след учредяването на парламента да предостави мандат за сформиране на правителство или най-късно до 27 май. Мандатоносителят от партиите, които имат мнозинство в парламента, в срок от 20 дни от връчването на мандата, трябва да представи програма пред парламента и да предложи състава на правителството. То трябва да бъде избрано от парламента с мнозинство от общия брой на депутатите най-късно до 16 юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани