Двудневна стачка на държавни служители в Гърция

26974
Двудневна стачка на държавни служители в Гърция
Снимка: Getty Images / Guliver

Служители в публичния сектор в Гърция ще проведат в сряда и четвъртък 48-часова стачка в знак на протест срещу съкращенията и орязване на трудовите права под натиска на "тройката" международните кредитори (Европейският съюз , Европейската централна банка и Международния валутен фонд).

В стачката ще вземат участие служители от държавните предприятия, органите на местното самоуправление, държавните болници, лекари и учители. В лечебните заведения ще се приемат пациенти само в спешни случаи. Лекарите протестират срещу планираните уволнения на своите колеги, които вече осем месеца са в т. нар. трудов резерв с орязани заплати, и настояват за нови работни места.

Според синдиката на лекарите, през годините на прилагането на споразуменията с кредиторите, болничният персонал е намаляван десет пъти и не може правилно да изпълнява своите функции. Синдикатите настояват също да се спре практиката на затваряне на държавните болници и недостатъчното им финансиране.

На свой ред едно от най-големите профсъюзни обединения в Гърция - Федерацията на синдикатите на държавните служители (АДЕДИ) обвини правителството, че "продължава театъра на псевдо преговорите с кредиторите и заема съглашенска позиция с неоколониалните изисквания на Евросъюза и МВФ с цел още по-голямо орязване на трудовите права и укрепване на местните и чуждестранни капиталисти".

Съгласно споразумението на правителството с "тройката", през 2014 г. трябва да бъдат уволнени 11 хиляди държавни служители и ликвидирани, или слети държавни организации. Освен това през септември 2013 г. в т. нар. трудов резерв бяха изпратени още 12 500 работници от публичния сектор (учители, училищни охранители и общински полицейски служители). Повечето от тях, ако не са си намерили нова работа до март-май, също ще бъдат уволнени.

 

Гърция и Тройката с предварително споразумение след дълги преговори

В крайна сметка Гърция може би ще получи поредно финансово подпомагане. След дълги преговори южната ни съседка и кредиторите - ЕЦБ, ЕС ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com